Prati korisnika Sony Hrvatska

SWPA PROFESIONALNO NATJECANJE 2020 - PROGLAŠENI FINALISTI, UŽI IZBOR I DOBITNICI STIPENDIJA

Obavijest za tisak   •   vel 11, 2020 17:00 CET

Radovi finalista Profesionalnog natjecanja i dobitnika stipendija bit će dio izložbe Sony World Photography Awards 2020 koja će se održati u Somerset House galeriji u Londonu ovog travnja.

U svojoj trinaestoj godini, Profesionalno natjecanje SWPA-e nagrađuje izvanredne radove zbog njihove tehničke savršenosti i svježe perspektive na moderne teme. Pobjednik Fotografa godine 2020 bit će odabran iz grupe finalista i proglašen tijekom Sony World Photography Awards 2020 ceremonije u Londonu, 16. travnja.

Više od 345,000 fotografija iz 203 teritorija bilo je predano kroz četiri natjecanja SWPA 2020 i više od 135,000 fotografija je bilo prijavljeno u deset kategorija Profesionalnog natjecanja što je najviše prijava do sada. Nova kategorija Okoliš ove je godine dodana kao potvrda sve većoj važnosti ove teme u umjetničkoj fotografiji i fotonovinarstvu.

Projekti ovogodišnjih finalista Projekti ovogodišnjih finalista uključuju širok spektar tema, tehnika fotografiranja i metoda prezentacije, koji obuhvaćaju osobne teme i zapažanja, inovativne pristupi pripovijedanju i osvjetljavanju malo poznatih, ali kritičnih pitanja.

Sony World Photography Awards 2020 fotografi i projekti finalisti su:

ARHITEKTURA

Forme i teksture su fokus apstraktnih fotografija Joséa De Rocca (Argentina), koje se sastoje od živahnih eksterijera zgrada u Formalisms, kao i u Structures Jonathana Wallanda (Velika Britanija); minimalistična crno-bijela serija fotografija koje prikazuju modernu izgradnju. Ice Fishing, Lake Winniper Sandre Herber (Kanada) predstavlja čarobne fotografije koliba za ledeno pecanje prepunih boja koje se ocrtavaju na zamrznutoj površini jezera zimi.

KREATIVNOST

U Seeds of Resistance, Pablo Albarenga (Urugvaj) spaja fotografije pejzaža i teritorija koji su u opasnosti zbog rudarenja i agri-poslova s portretima aktivista koji se bore da ih očuvaju. Koristeći snimke objava na društvenim mrežama, chatova i Skype ili WhatsApp poziva, Kill Me With an Overdose of Kindness Dione Roach (Italija) istražuje na koji se način žive i izražavaju odnosi i intimnost na mreži. Witness Objects Lukea Watsona (Velika Britanija) sastoji se od slika camera obscura izrađenih od povijesnih predmeta iz rata u Bosni uz fotografije koje su nastale korištenjem tih improviziranih kamera na značajnim lokacijama oko Sarajeva.

OTKRIĆE

U Invisible Wounds, Hugh Kinsella Cunningham (Velika Britanija) je obojio svoje slike u crveno kako bi prenio patnju i nevolje uzrokovane virusnim izbijanjem ebole u Sjevernom Kivuu, u Demokratskoj Republici Kongo, dok u The Cave, Maria Kokunova (Ruska Federacija) koristi simboliku i alegoriju da bi ispitala osobnu traumu. Cast ouf of Heaven Hashema Shakerija (Iran) promatra živote onih koji su prisiljeni napustiti Teheran zbog gospodarske krize i preseljavaju u neadekvatna stambena naselja koje financira država.

OKOLIŠ

Wahala Robina Hinscha (Njemačka) dokumentira poražavajuće efekte kontinuiranog izlijevanja ulja i prirodnog plina u deltu rijeke Niger. U Atlas from the Edge, Álvaro Laiz (Španjolska) istražuje koncept 'prirodne simetrije' koju prakticiraju domoroci Chukchi čiji tradicionalni životni stil evoluira u skladu s njihovim načinom preživljavanja. U The Future of Farming, Luca Locatelli (Italija), portretira visokotehnološki sustav agro-farmi diljem svijeta, koje su potencijalno rješenje za buduće nestašice hrane.

DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA

Serija Baby Boom Didiera Bizeta (Francuska) proučava fenomen ponovnog rođenja odnosno kolekciju lutaka koje izgledaju poput djece koje skupljaju entuzijasti i koje koriste budući posvajatelji u pripremi i stariji pacijenti koji trebaju društvo. Dirljivi portreti hongkonžana ozlijeđenih tijekom prosvjeda fokus su projekta Chung Ming Koa Wounds of Hong Kong, dok projekt Zhang Youqiong (Kina) From ‘Made in China’ to ‘Made in Africa’ dokumentira radnike u pothvatu kojeg financira Kina – u Etiopskom orijentalnom industrijskom parku, ključnom poduzeću u Cestovnoj inicijativi Kine u Africi.

PEJZAŽ

Torii Haggarda Benherta (Njemačka) sastoji se od fotografija budističkih i shinto hramova diljem Japana, dok se New Home Changa Kyuna Kima (Južna Koreja), sastoji od fotografija photographs of japanskih koncentracijskih logora u kojima su tisuće američkih građana te rezidenti japanskog podrijetla bili zatočeni tijekom drugog svjetskog rata. Project 596 Floriana Ruiza (Francuska) prikazuje jalov krajolik Lop Nor, bivše slano jezero u Kini koje se koristilo kao mjesto za testiranje nuklearnog oružja.

PRIRODA I DIVLJINA

Masahiro Hiroike (Japan) snimio je očaravajuća svjetla koja zrače krijesnice u šumama Tottorija, Japan u projektu Himebotaru, a u projektu Macro, Adalbert Mojrzisch (Njemačka) koristi tehniku makro leća kako bi izbliza pogledao zamršene boje i uzorke oči insekata i vodozemaca. Pangolins in Crisis Brenta Stritona (Južnoafrička Republika) daje uvid u ilegalnu trgovinu i pokušaje spašavanja ljuskavaca, sisavca kojim se najviše ilegalno trguje na svijetu.

PORTRETI

U Passengers, Cesar Dezfuli (Španjolska) suprotstavlja portrete migranata iz 2016. godine kada su prvi put došli na obale Europe s novijim fotografijama koje bolje prikazuju njihove osobnosti i transformaciju koju su doživjeli. Projekt Unsung Heroes Denisa Rouvrea (Francuska) predstavlja portrete i stravične priče žena koje su bile žrtve nasilja, a u projektu Ukrainian Railroad Ladies, Sasha Maslov (Ukrajina) portretira žene koje rade kao čuvari željezničkog kolodvora i istražuje društvene uloge kao simbol kontinuiteta u zemlji koja je rastrgana ratom i političkim prevratima.

MRTVA PRIRODA

Disassembled Memory je katalog fotografija koje prikazuju rastavljene dijelove bicikla iz djetinjstva Fangbina Chena (Kina) u pokušaju očuvanja njegovih sjećanja iz toga vremena, dok u projektu Plexus, Elena Helfrecht (Njemačka) uranja u svoju obiteljsku arhivu kako bi proučila efekte naslijeđene traume i kolektivna sjećanja. U IMMORTALITY, INC Alessandro Gandolfi (Italija) ulazi u istraživačke laboratorije i institucije kako bi dokumentirao procese i objekte koji predstavljaju moderne znanstvene napretke u svojoj težnji da prevladaju smrt.

SPORT

Hrvanje je postalo sport broj jedan u Senegalu i također je sredstvo društvenog uspona koji je usredotočen na tradiciju i ritual, pa u projektu Senegalese Wrestlers, Angel Lopez Soto (Španjolska) istražuje ove procese kroz slike mladih hrvača u treningu, dok projekt Dives autora Andree Stacciolia (Italija) predstavlja pjesničke portrete sportaša usred skokova sa Svjetskog prvenstva u skokovima u vodu u Gwangjuu. Projekt Lucasa Bariouleta(Francuska), The long and difficult path of the Mauritanian national women's football team prikazuje izazove i kulturalne tenzije s kojima se suočavaju nogometašice u Islamskoj Republici Mauritaniji.

Radove finalista i užeg izbora fotografa u Profesionalnom natjecanju sudili su: Claudi Carreras Guillén, neovisni kustos, urednik i menadžer kulture cultural manager; Touria El Glaoui, osnivačica 1-54 Suvremenog afričkog umjetničkog sajma African Art Fair; Katie Hollander, direktorica Annenberg Space for Photography; Gwen Lee, direktorica Singapore International Photography Festival; Brent Lewis, fotourednik The New York Timesa / suosnivač Diversify Photo te predsjednik žirija i kustos izložbe Mike Trow, urednik fotografije i konzultant.

SONY PROFESSIONAL STIPENDIJA 2019

Dobitnici posljedne Sonyjeve Profesionalne stipendije izabrani su između finalista Profesionalne kategorije, a to su: Yan Wang Preston (Velika Britanija, prvo mjesto, Pejzaži), Edward Thompson (Velika Britanija, treće mjesto, Brief), Kohei Ueno (Singapur, drugo mjesto, Sport) i Tuomas Uusheimo (Finska, drugo mjesto, Arhitektura). Svaki je fotograf dobio $7,000 i najnoviju Sonyjevu opremu za digitalno fotografiranje u travnju 2019., kao i slobodu da stvore nove projekte i koriste stipendiju kako bib razvili dugoročne projekte.

Izložbeni projekti uključuju:

Wilderness Expanses Yana Wanga Prestona nastavlja umjetnikovu dugu istragu kompleksnosti prirode u modernim društvima. Fotografije su fotografirane u različitim dijelovima Kine koji se ekološki oporavljaju, a Preston koristi crno-bijelu estetiku s tradicijom klasične pejzažne fotografije kako bi istražio pitanja koja okružuju ponovno stvaranje i oporavak naše divljine. Edward Thompson koristi Brexit kao pozadinu svog projekta, dokumentirajući povezane nacionalne i lokalne događaje.

The beauty of life, forgiveness, and the power of positive change autora Koheia Uena prikazuje godišnju migraciju i spor oporavak 'tonganškog plemena', krda kitova koje je gotovo izumrlo zbog lova ljudi nakon drugog svjetskog rata. Out of bounds autora Tuomasa Uusheima proučava arhitekturu, prostornost i granice sportskih terena.

FINALISTI I UŽI IZBOR PROFESIONALNOG NATJECANJA 2020

ARHITEKTURA

Finalisti
 • Sandra Herber, Kanada
 • José De Rocco, Argentina
 • Jonathan Walland, Engleska

Uži izbor

 • Swen Bernitz, Njemačka
 • Liang Chen, NR Kina
 • Jeoffrey Guillemard, Francuska
 • Marcin Płonka, Poljska
 • Maria Burasovskaya, Ruska Federacija
 • Laurin Schmid, Njemačka
 • Alexander Tatarenko, Ruska Federacija
KREATIVNOST

Finalisti
 • Pablo Albarenga, Urugvaj
 • Dione Roach, Italija
 • Luke Watson, UK

Uži izbor

 • Michel Le Belhomme, Francuska
 • Nicoletta Cerasomma, Italija
 • Joseph Ford, Velika Britanija
 • Ritsuko Matsushita, Japan
 • Serge Varaxin, Ruska Federacija
 • Reuben Wu, UK
OTKRIĆE

Finalisti
 • Hugh Kinsella Cunningham, UK
 • Maria Kokunova, Ruska Federacija
 • Hashem Shakeri, Iran

Uži izbor

 • Diogo Baptista, Portugal
 • Emmanuelle Firman, Francuska
 • Adrian Francis, SAD
 • Massimo Gurrieri, Italija
 • Thomas Hänisch, Njemačka
 • Edward Kaprov, Israel
 • Murat Yazar, Turkey
DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA

Finalisti
 • Didier Bizet, Francuska
 • Chung Ming Ko, Hong Kong
 • Youqiong Zhang, NR Kina

Uži izbor

David Butow, SAD

 • Nicholas Moir, Australija
 • Patrick Wack, Francuska
 • Eddy van Wessel, Nizozemska
 • Ian Willms, Kanada
OKOLIŠ

Finalisti
 • Robin Hinsch, Njemačka
 • Álvaro Laiz, Španjolska
 • Luca Locatelli, Italija

Uži izbor

 • Jenny Evans, Australija
 • Marco Garofalo, Italija
 • Eddo Hartmann, Nizozemska
 • Maximilian Mann, Njemačka
 • Pierpaolo Mittica, Italija
 • Carolina Rapezzi, Italija
 • Kristof Vrancken, Belgija
PEJZAŽ

Finalisti
 • Ronny Behnert, Njemačka
 • Chang Kyun Kim, Južna Koreja
 • Florian Ruiz, Francuska

Uži izbor

 • Mauro Battistelli, Italija
 • Jeroen van Dam, Nizozemska
 • Andrius Grigalaitis, Litva
 • Sybren Vanoverberghe, Belgija
 • Peixia Xie, NR Kina
PRIRODA I DIVLJINA

Finalisti

 • Masahiro Hiroike, Japan
 • Adalbert Mojrzisch, Njemačka
 • Brent Stirton, Južnoafrička Republika

Uži izbor

 • Pierre Anquet, Francuska
 • Songda Cai, NR Kina
 • Marko Dimitrijevic, Švicarska
 • Tobias Friedrich, Njemačka
 • Joan de la Malla, Španjolska
 • Yevhen Samuchenko, Ukrajina
PORTRETI

Finalisti

 • Cesar Dezfuli, Španjolska
 • Sasha Maslov, Ukrajina
 • Denis Rouvre, Francuska

Uži izbor

 • Richard Ansett, Velika Britanija
 • Raul Ariano, Italija
 • Jon Enoch, Velika Britanija
 • Adam Ferguson, Australija
 • Adrián Markis, Argentina
 • Magdalena Stengel, Njemačka
 • Tomáš Vrana, Češka
SPORT

Finalisti

 • Lucas Barioulet, Francuska
 • José López Soto, Španjolska
 • Andrea Staccioli, Italija

Uži izbor

 • Giuliano Berti, Italija
 • Anton Dotsenko, SAD
 • Frédéric Duhayer, Francuska
 • Mikhail Kapychka, Bjelorusija
 • Sarah Sasani, Iran
 • Federico Tardito, Italija
MRTVA PRIRODA

Finalisti
 • Alessandro Gandolfi, Italija
 • Elena Helfrecht, Njemačka
 • Fangbin Chen, NR Kina

Uži izbor

 • Sabina Candusso, Italija
 • Emilia Cocking, Velika Britanija
 • Sandrine Dippa, Francuska
 • Paul Fuentes, Meksiko
 • Molly Percy, Velika Britanija
 • Yelena Strokin, Ruska Federacija
 • Cecilia Manzanares Vargas, Meksiko


KONTAKT

Za više informacija, molimo kontaktirajte:

Inbal Mizrahi or Zoe Wright on press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3018

BILJEŠKE ZA UREDNIKE

O SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Međunarodno priznate Sony World Photography Awards, producirane od Svjetske organizacije za fotografiju, jedno su od najvažnijih sastavnica u svjetskom fotografskom kalendaru. Sada, u svojoj trinaestoj godini, ovo besplatno natjecanje predstavlja globalni glas za fotografiju i pruža vitalni uvid u suvremenu fotografiju današnjice. SWPA priznatim i fotografima u nastajanju nudi priliku za izlaganje radova na svjetskoj razini. Nagrade dodatno prepoznaju najutjecajnije svjetske umjetnike koji rade u mediju putem nagrade za Izvanredni doprinos fotografiji; prethodni primatelji uključuju Martin Parr, William Eggleston i Nadav Kander. Nagrade prikazuju radove fotografa pobjednika i onih koji su ušli u uži izbor na prestižnoj godišnjoj izložbi u Somerset House galeriji u Londonu. Za rezervaciju ulaznica posjetite worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

O SONY STIPENDIJI

Promičući Sonyjevu predanost podržavanju suvremenih fotografa i doprinoseći daljnjem razvoju fotografske kulture širom svijeta, program Sony Grants program predstavljen je 2016. godine, a organizira ga Svjetska organizacija za fotografiju. Fotografima koji su dobitnici Sony World Photography Awards-a i onima koji su ušli u uži izbor, pružaju dodatne mogućnosti za njegovanje i uspostavljanje stalnog odnosa sa Sonyjem nakon dodjele nagrada. Sony dobitnike bira na natjecanjima Profesionalnih i Studentskih nagrada.

O SVJETSKOJ ORGANIZACIJI ZA FOTOGRAFIJU

Svjetska organizacija za fotografiju globalna je platforma za fotografske inicijative. Djelujući u čak 180 zemalja, naš je cilj podići razinu razgovora o fotografiji slaveći najbolje slike i fotografe na planeti. Ponosni smo što gradimo trajne odnose s pojedinačnim fotografima kao i s našim vodećim partnerima u cijelom svijetu. Svjetska organizacija za fotografiju domaćin je cjelogodišnjeg portfelja događaja, uključujući Sony World Photo Awards, jedno od vodećih svjetskih fotografskih natjecanja i PHOTOFAIRS, vodeće međunarodne sajmove umjetnosti posvećene fotografiji. Više pojedinosti potražite na www.worldphoto.org Pratite Svjetsku organizaciju za fotografiju na Instagramu (@worldphotoorg), Twitteru (@WorldPhotoOrg) i LinkedIn / Facebook (World Photography Organisation). Naši hashtagovi su #sonyworldphotographyawards #swpa.

O TVRTKI SONY

Sony je kreativna tvrtka za zabavu osnovana na čvrstim temeljima tehnologije. Od igara i mreže usluga do glazbe, fotografija, elektronike, poluvodiča i financijskih usluga – Sony ima cilj ispuniti svijet emocijama kroz snagu kreativnosti i tehnologije. Za više informacija posjetite Sony globalnu web stranicu: http://www.sony.net/

SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

je podružnica tvrtke Sony Corporation u stopostotnom vlasništvu koja je odgovorna za proizvode za obradu slika i rješenja, od kamera za potrošače, rješenja s fokusom na proizvode široke potrošnje i profesionalnu upotrebu, do medicinskog poslovanja.

INFORMACIJE ZA POSJETITELJE

NASLOV:Sony World Photography Awards 2020

LOKACIJA:Somerset House, London, WC2R 1LA

DATUMI: 17. travnja – 4. svibnja 2020.

RADNO VRIJEME: od ponedjeljka do petka, 10-21h / subotom i nedjeljom, 10-20h

ULAZNICE: Mogu se kupiti od 5. ožujka, 2020. (£9-14). Saznajte više na worldphoto.org/exhibition

AUTORI FOTOGRAFIJA

U SMJERU KAZALJKE NA SATU OD GORNJE LIJEVE FOTOGRAFIJE:

© Marco Garofalo, Italija, Uži izbor, Profesionalno natjecanje, Okoliš, Sony World Photography Awards 2020

© Hashem Shakeri, Iran, Finalist, Profesionalno natjecanje, Otkriće, Sony World Photography Awards 2020

© Ritsuko Matsushita, Japan, Uži izbor, Profesionalno natjecanje, Kreativnost, Sony World Photography Awards 2020

© Massimo Gurrieri, Italija, Uži izbor, Profesionalno natjecanje, Otkriće, Sony World Photography Awards 2020

© Sandra Herber, Kanada, Finalist, Profesionalno natjecanje, Arhitektura, Sony World Photography Awards 2020

© Maximilian Mann, Njemačka, Uži izbor, Profesionalno natjecanje, Okoliš, Sony World Photography Awards 2020

O tvrtki Sony:

Sony je kreativna tvrtka za zabavu osnovana na čvrstim temeljima tehnologije. Od igara i mreže usluga do glazbe, fotografija, elektronike, poluvodiča i financijskih usluga – Sony ima cilj ispuniti svijet emocijama kroz snagu kreativnosti i tehnologije. Za više informacija posjetite Sony globalnu web stranicu: http://www.sony.net/

Priložene datoteke

Dokument u Wordu