Prati korisnika Sony Hrvatska

STUDENTSKO I NATJECANJE MLADIH 2020 PROGLAŠEN UŽI IZBOR I DOBITNICI STIPENDIJA

Obavijest za tisak   •   ožu 13, 2020 15:05 CET

Radovi kandidata iz užeg kruga studenata i mladih te radovi dobitnika Student Granda bit će prikazani na izložbi u travnju kao dio nagrade Sony World Photography Awards 2020.

UŽI KRUG STUDENTSKOG NATJECANJA

U užem krugu sadržani su radovi deset studenata vodećih visokoobrazovnih ustanova diljem svijeta. Od studenata se tražilo da prilože seriju od pet do deset fotografija koje odgovaraju uvjetima dva različita briefa. Svih deset studenata odabranih u uži krug osvojili su digitalnu Sony opremu koja će im olakšati izradu projekta za Studentskog fotografa godine, dok će pobjednik dobiti novčani iznos od 30,000€ za njegovu visokoobrazovnu instituciju.

Prvi brief pod nazivom Invisible Lines od studenata je zahtijevao da kroz priče različitih pojedinaca slome različite nevidljive prirodne, socijalne i intelektualne barijere i strukture. The Name of My City is Dust and Smoke and Life fotografije su Reyada Abedina (Bangladeš, Counter Foto – Centar za vizualne umjetnosti) koje svjedoče negativnim posljedicama koje nagli razvitak infrastrukture, te manjak postavljenih granica između prirodnih i umjetnih građevina ostavlja na ekološki balans okoliša njegovog rodnog grada Dhake. Ioanna Sakellarak (Grčka, Kraljevski koledž umjetnosti) je za svoj projekt The Truth is in The Soil prikazala tradicionalnu zajednicu profesionalnih ženskih žalosnica s poluotoka Mani u Grčkoj. Kao odgovor na osobnu žalost i gubitak, Sakellarakine fotografije prikazuju siluete ožalošćenih žena ispred apstraktnih pozadina s ciljem prikazivanja osobnog odnosa sa smrću i prihvaćanja iste.

Drugi brief pod nazivom Sustainability Now iziskivao je radove na temu ekološke održivosti. Naglasci uključuju rad Fangbina Chena (Kontinentalna Kina, Quilu Sveučilište za tehnologiju) pod nazivom Guardianskoji prikazuje napore lokalne zajednice u zaustavljanju širenja koronavirusa. Obilježavajući divlje životinje kao vjerojatni izvor epidemije, Chenove fotografije služe kao poticaj ljudima da preispitaju svoj odnos s prirodom. Arantza Sánchez Reyes (Meksiko, LCI Monterrey) se svojim radom Roots of Cause osvrće na individualni trud pojedinaca koji žive u Monterreyu u Meksiku, jednom od najzagađenijih gradova Latinske Amerike, te kroz održivi način života nastoje obnoviti balans prirode.

Ostali studenti su: Micaela del Sol Angulo (Peru, Centar za slike), Robin Ansart (Francuska,Nacionalna škola Louis-Lumière), Amy Davis (Južna Afrika, CityVarsity Cape Town), Ashley Tofa (Novi zeland, Sveučilište u Aucklandu), Tobia Faverio (Italija, Nova akademija likovnih umjetnosti) i Chip Skingley (UK, Sveučilište Zapadne Engleske – Bristol).

Ovogodišnji uži krug studenata odredio je Tim Clark; kustos, pisac i glavni urednik 1000 Words.

SONY STUDENT GRANT 2019

Iz užeg kruga studenata za Sony World Photography Awards 2019 dobitnici Student Granta su Joel Davies (UK), Sam Delaware (SAD) i Tobias Kobborg Kristensen (Danska). Svakom fotografu je pojedinačno uručeno 3,500$ (USD) te im je zadano da na temelju briefa Changing Cities, primjeru zelene inicijative diljem gradova, iskoriste svoju Sony kameru i osmisle adekvatan projekt.

Ostali projekti bit će prikazani na izložbi Sony World Photography Awards 2020 te će uključivati: We Reap What We Sow od Joela Daviesa koji dokumentira rad na farmi Freightliner; dobrotvornoj organizaciji koja djeluje u četvrti Islingtona, Londonu - najgušće naseljenom okrugu u Velikoj Britaniji. Davisove fotografije prikazuju volontere I posjetitelje farme za koje ona predstavlja prijeko potrebnu zelenu površinu i komunalnu podršku. Rad Sama Delawarea pod nazivom Cellular Culture prikazuje inovativno istraživanje koje je provela JUST Inc., tvrtka za proizvodnju mesa u San Franciscu, s ciljem osvještavanja važnosti laboratorijskog uzgoja mesa te utjecaja koje ono ostavlja na prirodne resurse Zemlje. Green Copenhagen Tobiasa Kobborga Kristensena prikazuje inicijativu i napore koji gradski službenici i stanovnici ulažu s ciljem ostvarenja titule prvog karboksilno neutralnog grada do 2025. godine.

UŽI KRUG NATJECANJA MLADIH

Svjetska Fotografska Organizacija uvela je ove godine novi format za Natjecanje mladih 2020 kako bi pružila više prilika mladim fotografima te povećala prijave za čak 50%. Prijave su trajale od lipnja do prosinca 2019., a od natjecatelja se tražilo da svakog mjeseca prilože do tri fotografie koje se odnose na specifične teme. Teme su uključivale pejzaž, putovanja, portret i uličnu fotografiju. Svaki mjesec objavljen je novi pobjednik određene kategorije te dodan u uži krug za nagradu Mladog Fotografira 2020 godine.

U užem krugu mladih u 2020. našli su se:

Jason Chen (SAD, 17 godina, Pejzaž, lipanj 2019) s fotografijom veličanstvene rijeke i vodopada Grand Canyon Yellowstone. Dita Suci Putri Rahmawati (Indonezija, 18 godina, Okoliš, lipanj 2019) je kroz svoju fotografiju nastojao podići osviještenost o zagađenim i opasnim uvjetima života u TPST Piyunganu u okrugu Bantul u Yogyakarti. Bruce Bai (Kontinentalna Kina, 17 godina, Priroda i divlje životinje, kolovoz 2019) priložio je crno-bijelu fotografiju mirne površine jezera Qinghai u Kini. Fotografija Rama Kaushalyana (Indija, 17 godina, Putovanje, rujan 2019) predočuje lice mlade žene koja se priprema za festival Maha Shivaratri, godišnju proslavu boga Šive, u Kaveripattinamu. Kolton Almany (SAD, 16 godina, Portret, listopad 2019) je za uži krug pripremila fotografiju modela u knjižničkom okruženju te time predstavila različita poglavlja i priče u ljudskim životima. Hsien-Pang Hsieh (Republika Kina, 19 godina, Ulična fotografija, studeni 2019) priložio je fotografiju čovjeka koji naizgled užurbano hoda, međutim zapravo mirno stoji. Hsieh se time osvrnuo na današnji stil života te je htio potaknuti druge da, s vremena na vrijeme, uspore. Crno-bijela fotografija visokog kontrasta Liama Moynihana (SAD, 17 godina, Otvoreni poziv, prosinac 2019) prikazuje tamne obrise triju dječaka koji igraju “roofball” u ljetnom kampu u Wortonu, Maryland.

Mladog fotografa godine proglasit će Gisela Kayser, generalni direktorica i umjetnička direktorica, Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V., Berlin. Pobjednik će, uz svjetsku izložbu s vodećim fotografima današnjice, osvojiti paletu proizvoda fotografske opreme Sony .

Uži krug studentskog natjecanja 2020

Reyad Abedin, Bangladeš

Counter Foto – Centar za vizualne umjetnosti

Robin Ansart, Francuska

Nacionalna škola Louis-Lumière

Micaela Del Sol Angulo, Peru
Centar za slike

Fangbin Chen, Kontinentalna Kina

Qilu Sveučilište za tehnologiju

Amy Davis, Južna Afrika

CityVarsity Cape Town

Tobia Faverio, Italija

NABA Nova akademija likovnih umjetnosti

Ioanna Sakellaraki, Grčka

Kraljevski koledž umjetnosti

Arantza Sánchez Reyes, Meksiko

LCI Monterrey

Chip Skingley, UK

Sveučilište Zapadne Engleske

Ashley Tofa, Novi Zeland

Sveučilište u Aucklandu

Uži krug natjecanja mladih 2020

PEJZAŽ:Jason Chen, SAD

OKOLIŠ: Dita Suci Putri Rahmawati, Indonezija

PRIRODA I DIVLJE ŽIVOTINJE: Bruce Bai, Kontinentalna Kina

PUTOVANJE: Ram Kaushalyan, Indija

PORTRET: Kolton Almany, SAD

ULIČNA FOTOGRAFIJA: Hsien-Pang Hsieh, Republika Kina

OTVORENI POZIV: Liam Moynihan, SAD

FOTOGRAFIJE DOSTUPNE NA WORLDPHOTO.ORG/PRESS

KONTAKT

ZA VIŠE INFORMACIJA O SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS, MOLIMO KONTAKTIRAJTE:

Inbal Mizrahi ili Zoe Wright na press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3087

Bilješke za urednike

O SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Međunarodno priznate Sony World Photography Awards, producirane od Svjetske organizacije za fotografiju, jedno su od najvažnijih sastavnica u svjetskom fotografskom kalendaru. Sada, u svojoj trinaestoj godini, ovo besplatno natjecanje predstavlja globalni glas za fotografiju i pruža vitalni uvid u suvremenu fotografiju današnjice. SWPA priznatim i fotografima u nastajanju nudi priliku za izlaganje radova na svjetskoj razini. Nagrade dodatno prepoznaju najutjecajnije svjetske umjetnike koji rade u mediju putem nagrade za Izvanredni doprinos fotografiji; prethodni primatelji uključuju Martin Parr, William Eggleston i Nadav Kander. Nagrade prikazuju radove fotografa pobjednika i onih koji su ušli u uži izbor na prestižnoj godišnjoj izložbi u Somerset House galeriji u Londonu. Za rezervaciju ulaznica posjetite worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

O SONY STIPENDIJI

Promičući Sonyjevu predanost podržavanju suvremenih fotografa i doprinoseći daljnjem razvoju fotografske kulture širom svijeta, program Sony Grants program predstavljen je 2016. godine, a organizira ga Svjetska organizacija za fotografiju. Fotografima koji su dobitnici Sony World Photography Awards-a i onima koji su ušli u uži izbor, pružaju dodatne mogućnosti za njegovanje i uspostavljanje stalnog odnosa sa Sonyjem nakon dodjele nagrada. Sony dobitnike bira na natjecanjima Profesionalnih i Studentskih nagrada.

O SVJETSKOJ ORGANIZACIJI ZA FOTOGRAFIJU

Svjetska organizacija za fotografiju globalna je platforma za fotografske inicijative. Djelujući u čak 180 zemalja, naš je cilj podići razinu razgovora o fotografiji slaveći najbolje slike i fotografe na planeti. Ponosni smo što gradimo trajne odnose s pojedinačnim fotografima kao i s našim vodećim partnerima u cijelom svijetu. Svjetska organizacija za fotografiju domaćin je cjelogodišnjeg portfelja događaja, uključujući Sony World Photo Awards, jedno od vodećih svjetskih fotografskih natjecanja i PHOTOFAIRS, vodeće međunarodne sajmove umjetnosti posvećene fotografiji. Više pojedinosti potražite na www.worldphoto.org Pratite Svjetsku organizaciju za fotografiju na Instagramu (@worldphotoorg), Twitteru (@WorldPhotoOrg) i LinkedIn / Facebook (World Photography Organisation). Naši hashtagovi su #sonyworldphotographyawards #swpa.

O TVRTKI SONY

Sony je kreativna tvrtka za zabavu osnovana na čvrstim temeljima tehnologije. Od igara i mreže usluga do glazbe, fotografija, elektronike, poluvodiča i financijskih usluga – Sony ima cilj ispuniti svijet emocijama kroz snagu kreativnosti i tehnologije. Za više informacija posjetite Sony globalnu web stranicu: http://www.sony.net/

SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

je podružnica tvrtke Sony Corporation u stopostotnom vlasništvu koja je odgovorna za proizvode za obradu slika i rješenja, od kamera za potrošače, rješenja s fokusom na proizvode široke potrošnje i profesionalnu upotrebu, do medicinskog poslovanja.

INFORMACIJE ZA POSJETITELJE

NASLOV: Sony World Photography Awards 2020

LOKACIJA: Somerset House, London, WC2R 1LA

DATUMI: 17. travnja – 4. svibnja 2020.

RADNO VRIJEME: od ponedjeljka do petka, 10-21h / subotom i nedjeljom, 10-20h

ULAZNICE: Mogu se kupiti od 5. ožujka, 2020. (£9-14). Saznajte više na worldphoto.org/exhibition

IMAGE CREDITS

S LIJEVA NA DESNO, PREMA REDU:

© Chip Skingley, United Kingdom, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

© Ioanna Sakellaraki, United Kingdom, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

© Reyad Abedin, Bangladesh, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

© Arantza Sánchez Reyes, Mexico, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

© Chip Skingley, United Kingdom, Student Shortlist, 2020 Sony World Photography Awards

© Sam Delaware, United States, Sony Professional Grant, 2020 Sony World Photography Awards

© William Moynihan, United States, Category Winner, Youth competition, Open call, 2020 Sony World Photography Awards

© Jason Chen, United States, Category Winner, Youth competition, Landscape, 2020 Sony World Photography Awards

O tvrtki Sony:

Sony je kreativna tvrtka za zabavu osnovana na čvrstim temeljima tehnologije. Od igara i mreže usluga do glazbe, fotografija, elektronike, poluvodiča i financijskih usluga – Sony ima cilj ispuniti svijet emocijama kroz snagu kreativnosti i tehnologije. Za više informacija posjetite Sony globalnu web stranicu: http://www.sony.net/

Priložene datoteke

Dokument u Wordu

Komentari (0)

Dodaj komentar

Komentiraj

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.