Prati korisnika Sony Hrvatska

Sony širi Cinema Line seriju predstavljanjem FX6 profesionalne kamere punog formata

Obavijest za tisak   •   stu 19, 2020 15:20 CET

Značajke proizvoda FX6:

  • 4K 10,2 megapikselni CMOS Exmor R™ sensor punog formata s pozadinskim osvjetljenjem
  • Kompaktan i lagan dizajn kućišta za snimanje u pokretu
  • Izuzetno visoka osjetljivost s ISO-om do 409.600 u uvjetima vrlo slabog osvjetljenja
  • 15+ točaka dinamičkog raspona[i]
  • Profil izgleda S-CinetoneTM, također korišten u FX9, a nadahnut kolorimetrijom VENICE
  • BIONZ XR™ procesor slike, prvi put korišten u Alpha 7S III
  • Brzi hibridni automatski fokus, također korišten u FX9 i Alpha kamerama
  • Snimanje do 4K 120p / HD 240p, 10 bit 4:2:2 dubina boje u punom kadru
  • Podrška za do 12G-SDI i 4K na do 60p 16-bitnom SDI RAW izlazu
  • Kompatibilnost s više od 50 objektiva s E-nosačem

Sony je službeno najavio kameru FX6 (model ILME-FX6V), najnoviji dodatak u seriji proizvoda Cinema Line, koja stručnost tvrtke u slikovnim tehnologijama donosi širokom spektru filmaša i stvaratelja sadržaja.

Sonyjeva Cinema Line serija, koja također uključuje kamere VENICE i FX9, donosi traženi filmski izgled, kultiviran velikim iskustvom u digitalnoj kinematografskoj produkciji, kao i poboljšanu operativnost zahvaljujući inovativnom dizajnu kućišta, iznimnoj trajnosti i intuitivnoj prilagodljivosti.

Kao dio Cinema Line serije, potpuno novi FX6 uključuje Sonyjeve osnovne tehnologije senzora slike, procesora i AF (autofokus) performansi. Radi kreativne fleksibilnosti, FX6 je također kompatibilan sa širokim rasponom Sony E-mount objektiva.

"Novi FX6 najnoviji je primjer Sonyjevog napora da kontinuirano pomiče granice slikovne tehnologije na temelju potreba naših kupaca", rekao je Yann Salmon Legagneur, direktor marketinga proizvoda, Digital Imaging, Sony Europe. „Unapređenjem naše Cinema Line serije posvećeni smo omogućavanju izvanrednih vještina i talenta današnjih kreatora sadržaja i kinematografa. FX6 koristi tehnologiju Sonyjeve vodeće kino kamere u industriji VENICE i spaja je s najboljom Sonyjevom inovativnom tehnologijom Alpha bezzrcalnih fotoaparata."

Kinematografska kvaliteta slike punog kadra

Nova kamera sadrži 10,2 MP[ii] Exmor R™ CMOS sensor punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem, koji pruža širok dinamički raspon[iii] od 15+ točaka uz visoku osjetljivost i nisku razinu buke. Osnovna osjetljivost FX6 je ISO 800 s poboljšanom postavkom osjetljivosti od ISO 12.800[iv] - proširiva na 409.600[v] - za snimanje u uvjetima slabog i vrlo slabog osvjetljenja. Sposoban je za snimanje u 10-bitnoj dubini XAVC All Intra 4:2:2 uz zadivljujuću kvalitetu slike u DCI 4K (4096 x 2160 - do 60p), QFHD 4K (3840 x 2160 - do 120p[vi]) i FHD (1920x1080 - do 240p) za nevjerojatno detaljne usporene snimke. Kada su potrebne prikladnije veličine datoteka, FX6 može snimati u XAVC Long GOP 4:2:0 8-bitni QFHD 4K (3840 x 2160 - do 120pvi) i 4:2:2 10-bitni FHD (1920x1080 - do 240p). FX6 također uključuje BIONZ XR™ procesor slike, prvi put korišten u novoj kameri Sony Alpha 7S III, pružajući do četiri puta brže performanse obrade u odnosu na FS5 II.

Razvijen istom stručnošću kao i tehnologija vodeće Sony kino kamere u svijetu VENICE, FX6 nudi naprednu znanost kinematografske boje, uključujući S-CinetoneTM za bogatiju reprodukciju tonova odmah nakon isporuke, kao i S-Log3, S-Gamut3 i S-Gamut3.Cine za postprodukcijsku fleksibilnost. Znanost kinematografske boje FX6 kamere optimizirana je za vrhunske aplikacije hvatanjem maksimalnog dinamičkog raspona senzora i pružanjem kreativne slobode. Iskorištavajući tehnologiju boja VENICE kamere, FX6 također omogućuje produkcijama da lako usklade snimke s drugim kamerama Cinema Line serije.

Napredne video značajke

Vodeći se impresivnim AF značajkama Sonyjeve Alpha linije, FX6 nudi brzi hibridni AF, kombinirajući AF s detekcijom faze u žarišnoj ravnini u 627 točaka[vii] s naprednim prepoznavanjem lica i AF u stvarnom vremenu u visokim brzinama kadrova s kontinuiranim AF-om, što korisnicima fotoaparata omogućava da bez napora i precizno usporenim snimanjem prate brzo kretajuće subjekte, bez gubitka fokusa. Brzi hibridni AF radi s preko 50 izvornih E-mount objektiva i čak 4K 120p[viii]. Kamera također može snimiti do pet puta usporeno s 4K (QFHD) 120fps.

Novi FX6 također nudi interne elektroničke promjenjive ND filtre za lako i neometano upravljanje gustoćom filtra fotoaparata. Korisnici mogu postaviti varijabilni ND na automatsko ili ručno podešavanje gustoće filtra u glatkom rasponu od 1/4 do 1/128 za slike savršene ekspozicije, bez utjecaja na dubinu polja ili kut zatvarača, čak i tijekom promjenjivih uvjeta osvjetljenja. U kombinaciji s izuzetno visokom osjetljivošću fotoaparata, elektronički promjenjivi ND filtar korisnicima pruža izvanrednu kreativnu kontrolu u gotovo svim uvjetima snimanja.

Stvorena za kreatore sadržaja u pokretu

Izvanredna mobilnost i operativnost

Izgrađen s izdržljivim kućištem od legure magnezija, dimenzija od samo 116 mm x 153 mm x 114 mm i težak tek 0,89 kilograma, FX6 ima kompaktan i lagan dizajn što korisnicima olakšava zgrabiti ga i snimati u bilo kojem trenutku. Nova kamera uključuje strukturu za odvođenje topline koja komponente fotoaparata održava u njihovim normalnim radnim rasponima kako bi se spriječilo pregrijavanje, čak i tijekom dužeg trajanja snimanja.

FX6 također ima modularni dizajn koji korisnicima omogućava lako uparivanje dodatne opreme, poput rukohvata i tražila, ili pričvršćivanje fotoaparata na druge mehanizme, poput gimbala i dronova.

3,5-inčno LCD tražilo kamere FX6 može se pričvrstiti na više mjesta na kućištu za dodatnu slobodu i jednostavno upravljanje dodirnog izbornika. Korištenjem izbornika za brzi pristup za značajke kojima se često pristupa, korisnici fotoaparata jednim dodirom mogu promijeniti ključne postavke - uključujući kodek, način skeniranja slike, veličinu i frekvenciju slike, osnovni ISO i osjetljivost, način snimanja i razine zvuka.

Pouzdanost na profesionalnoj razini

U skladu s načinom rada profesionalnih snimatelja, FX6 uključuje 12G-SDI izlaz koji također podržava 16-bitni RAW, HDMI izlaz, timecode ulaz/izlaz, ugrađeni Wi-Fi i četverokanalno snimanje zvuka (putem XLR sučelja, višestrukog sučelja i ugrađenog stereo mikrofona). Nova kamera također sadrži dva utora za medije kompatibilna s CFexpress karticama tipa A[ix] za veći ukupni kapacitet i veće brzine čitanja i pisanja uz SDXC UHS-II/UHS-I kartice.

Uz to, Sonyjev Catalyst Browse/Prepare[x] softver omogućuje brzo i jednostavno uređivanje. Korisnici mogu uvesti metapodatke o stabilizaciji slike FX6 u Catalyst Browse/Prepare za pretvaranje ručnih snimaka u nevjerojatno glatke i stabilne vizuale. FX6 također ima namjenski gumb Clip Flag za jednostavno filtriranje i lociranje željenih snimki pomoću Catalyst Browse/Prepare. Ovaj softver također odražava metapodatke koji pokazuju kada se FX6 rotira ili je u njegovom normalnom položaju, uklanjajući potrebu za prethodnim okretanjem snimke. FX6 je također kompatibilan sa Sonyjevom Content Browser mobilnom aplikacijom za jednostavno daljinsko praćenje i upravljanje fokusom, irisom i zumom.[xi]

O Cinema Line seriji

Cinema Line je serija profesionalnih fotoaparata koji imaju filmski izgled, kultiviran dugogodišnjim Sonyjevim iskustvom u digitalnoj kinematografskoj produkciji, te poboljšanu operativnost i pouzdanost koja odgovara širokom spektru visokih zahtjeva stvaratelja.

Cinema Line uključuje digitalnu kino kameru VENICE koja je visoko cijenjena u igranoj i epizodnoj industriji te profesionalnu kameru FX9 koja je popularna za dokumentarnu i dramsku produkciju. S novim FX6, Sony donosi svestrane kreativne alate svim vrstama vizualnih pripovjedača.

Cijena i dostupnost

Nova FX6 kamera punog kadra iz Cinema Line serije bit će dostupna u prosincu 2020. po cijeni od cca. 5.500 EUR + PDV, kod ovlaštenih Sonyjevih distributera.

Ekskluzivne priče o Cinema Line seriji, FX6 i ostalim Sonyjevim proizvodima za obradu slika možete pronaći na https://www.sony.net/cinema-line i https://www.sony.hr/alphauniverse - resursima osmišljenim za obrazovanje i nadahnuće svih ljubitelja Sonyjeve tehnologije za stvaranje sadržaja i fotografiranje.

Za detaljne informacije o proizvodu posjetite: https://www.sony.hr/electronics/profesionalne-videokamere/ilme-fx6

Video o proizvodu FX6 možete pogledati ovdje: https://www.sony.hr/alphauniverse/stories/ready-to-tell-amazing-stories-join-us-on-special-event

[i] Za S-Log3. Sony test

[ii] 12.1 megapixela ukupno

[iii] Za S-Log3. Sony test

[iv] Pri snimanju u S-Log3

[v] Pri snimanju u /HDR mode

[vi] 10 % obrezivanje slike

[vii] Maksimalne AF točke i pokrivenost područja. Ovo se razlikuje ovisno o načinima snimanja.

[viii] Postoje određena ograničenja u pogledu dostupnosti brzina kadrova i sistemskih frekvencija za AF.

[ix] CFexpress Type A kartice su potrebne za snimanje XAVC-I QFHD 100/120fps i XAVC-I FHD 150/180/200/240fps.

[x] Catalyst Version 2020.1 je potrebna

[xi] Potrebne su kompatibilne kamere, daljinski upravljači, pametni telefon i aplikacije.

O tvrtki Sony:

Sony je kreativna tvrtka za zabavu osnovana na čvrstim temeljima tehnologije. Od igara i mrežnih usluga do glazbe, fotografija, elektronike, slikovnih senzora i financijskih usluga – Sony ima cilj ispuniti svijet emocijama kroz snagu kreativnosti i tehnologije. Za više informacija posjetite Sony globalnu web stranicu: http://www.sony.net/

Priložene datoteke

Dokument u Wordu