Prati korisnika Sony Hrvatska

Sony predstavlja prve inteligentne senzore vida na svijetu s funkcionalnosti procesiranja umjetnom inteligencijom

Obavijest za tisak   •   svi 15, 2020 17:10 CEST

Inteligentni senzori vida - lijevo IMX500, desno: IMX501

Tokio, Japan – Tvrtka Sony najavila je dva nova modela inteligentnih senzora vida, prvih slikovnih senzora na svijetu opremljenih s funkcionalnosti procesuiranja umjetnom inteligencijom.*1 Funkcionalnost procesuiranja umjetnom inteligencijom, koja je ugrađena u sami senzor, omogućava brzo procesuiranje umjetnom inteligencijom i izdvajanje samo onih podataka koji su korisniku potrebni . To doprinosi manjem kašnjenju pri prijenosu podataka pri upotrebi usluga u oblaku, rješava brige vezane uz privatnost, te smanjuje upotrebu energije i troškove komunikacije.

*1Među slikovnim senzorima. Prema istraživanju tvrtke Sony (od objave 14. Svibnja 2020.)

Novi senzori šire mogućnosti za razvoj kamera opremljenih umjetnom inteligencijom, što omogućava raznolike načine upotrebe u maloprodaji i industrijskoj opremi te doprinosi izgradnji optimalnih sustava povezanih u oblak.

Ime modela Datum slanja uzorka Cijena uzorka (ne uključuje poreze)
Inteligentni senzor vida tipa IMX500 1/2,3 (diagonala 7,857 mm) s pribl. 12,3 milijuna efektivnih megapiksela (proizvod u obliku golog čipa) travanj 2020 85 EUR
Inteligentni senzor vida tipa IMX501 1/2,3 (diagonala 7,857 mm) s pribl. 12,3 milijuna efektivnih megapiksela (pakirani proizvod) lipanj 2020 (prednarudžba) 170 EUR

Širenje Interneta stvari dovelo je do toga da su sve vrste uređaja spojene na oblak, čime je također postalo uobičajeno koristiti sustave za obradu informacija gdje se informacije dobivene iz takvih uređaja pomoću umjetne inteligencije obrađuju u oblaku. S druge strane, sve veća količina podataka pohranjenih i obrađenih u oblaku predstavlja niz problema. Povećana kašnjenja u prijenosu podataka ometaju obradu informacija u stvarnom vremenu. Također, postoje zabrinutosti korisnika zbog pohrane osobnih podataka u oblaku, kao i druga pitanja poput povećane potrošnje električne energije i većih troškova komunikacije, koji su također rezultat usluga u oblaku.

Novi senzori imaju složen dizajn, koji se sastoji od slikovnog čipa i logičkog čipa. Oni su prvi slikovni senzori na svijetu opremljeni analizom slika s umjetnom inteligencijom i funkcionalnošću obrade na logičkom čipu. Signal dobiven od slikovnog čipa obrađuje se na senzoru pomoću UI. Time se eliminira potreba za visoko performansnim procesorima ili vanjskom memorijom, što omogućava razvoj vrhunskih sustava UI. Senzor umjesto slikovnih podataka prenosi metapodatke (semantičke informacije koje pripadaju slikovnim podacima), na taj način smanjujući količinu podataka i rješavajući probleme privatnosti. Osim toga, upotreba umjetne inteligencije omogućava različite funkcionalnosti u različite svrhe, poput praćenja objekata u stvarnom vremenu s velikom brzinom obrade. Različiti UI modeli mogu se odabrati prepisivanjem interne memorije u skladu s potrebama korisnika ili situacijom na mjestu gdje se sustav koristi.

Glavne značajke

 • Prvi slikovni senzor na svijetu opremljen s funkcionalnošću UI-procesuiranja

Slikovni čip je pozadinsko osvijetljen i ima približno 12,3 milijuna efektivnih piksela za snimanje informacija kroz širok kut gledanja. Osim uobičajenog kruga senzora slike, logički čip opremljen je i originalnim Sonyjevim procesorom Digital Signal Processor (DSP), posvećenom procesuiranju UI signala, i memorijom za UI model. Takva konfiguracija eliminira potrebu za visoko performansnim procesorima ili vanjskom memorijom, što ga čini idealnim za UI sustave visokih performansi.

 • Izlaz metapodataka

Signali dobiveni slikovnim čipom prolaze kroz ISP (Image Signal Processor), a obrada UI-a odvija se u proceduralnoj fazi na logičkom čipu. Dobivene informacije dostupne su u obliku metapodataka, što smanjuje količinu podataka za obradu. Osiguranje da slikovni podaci istovremeno ne napuste čip pomaže u smanjenju sigurnosnih rizika i rješavanju problema s privatnošću. Pored uobičajene slike snimljene konvencionalnim slikovnim senzorom, korisnici mogu odabrati format izlaznih podataka prema svojim potrebama i upotrebi, uključujući ISP (YUV / RGB) izlazne slike i ROI (Region of Interest) specifične površine izlazne slike.

 • Superbrzo UI-procesuiranje

Kada se videozapis snima konvencionalnim slikovnim senzorom, podaci za svaki pojedinačni kadar moraju se poslati radi obrade umjetne inteligencije, što rezultira povećanim prijenosom podataka i otežava pružanje performansi u stvarnom vremenu. Sonyjevi novi senzori izvršavaju ISP obradu i brzu UI obradu (3,1 milisekundna obrada za MobileNet V1*2) na logičkom čipu i provode čitav postupak unutar jednog kadra. S takvim dizajnom mogu omogućiti izuzetno precizno praćenje objekata tijekom snimanja u stvarnom vremenu.

*2MobileNet V1: UI model za analizu slike za prepoznavanje objekata na mobilnim uređajima.

 • Izborni UI model

Korisnici mogu u upisanu memoriju zapisati UI modele po svom izboru te ih prebrisati i ažurirati prema njihovim zahtjevima ili uvjetima na mjestu gdje se sustav koristi. Na primjer, ako je na prodajnom mjestu instalirano više fotoaparata koji koriste ovaj slikovni senzor, tada se može upotrijebiti samo jedna vrsta fotoaparata i prilagoditi se različitim lokacijama, okolnostima, vremenima i svrhama. Ako je kamera s ovim senzorom slike postavljena na ulazu u zgradu, može se koristiti za brojanje broja posjetitelja koji uđu u zgradu; ako se stavi na policu trgovina, može se upotrijebiti za otkrivanje nestašica zaliha; kad se nalazi na stropu, može se koristiti za izradu karata kretanja kupaca (osjetljive lokacije na kojima se okuplja puno ljudi) i slično. Pored toga, UI model u određenoj kameri može se prebrisati, a na primjer, onaj koji se koristi za izradu karata kretanja može se zamijeniti s onim koji se koristi za prepoznavanje ponašanja potrošača i slično.

Ključne specifikacije

 • Model name IMX500 (bare chip product)/IMX501 (package product)
 • Number of effective pixels4056 (H) × 3040 (V), approx. 12.3 megapixels
 • Image sizeDiagonal 7.857 mm (1/2.3 type)
 • Unit cell size1.55 μm (H) × 1.55 μm (V)
 • Frame rate
  • Full pixel 60 fps
  • Video 4K (4056 × 2288) 60 fps/1080p 240 fps
  • Full/video+AI processing 30fps
  • Metadata output 30fps
 • Sensitivity (F5.6 standard value)Approx. 250LSB
 • Sensor saturation signal level (minimum value)Approx. 9610e-
 • Power supply
  • Analog 2.7V
  • Digital 0.84V
  • Interface 1.8V
 • Main functionsAI processing function, ISP, HDR shooting
 • OutputMIPI D-PHY 1.2 (4 lane) / SPI
 • Color filter arrayBayer array
 • Output formatImage (Bayer RAW), ISP output (YUV/RGB), ROI, metadata
 • Package only with IMX501 - Ceramic LGA12.5 mm (H) × 15.0 mm (V)

O tvrtki Sony:

Sony je kreativna tvrtka za zabavu osnovana na čvrstim temeljima tehnologije. Od igara i mreže usluga do glazbe, fotografija, elektronike, poluvodiča i financijskih usluga – Sony ima cilj ispuniti svijet emocijama kroz snagu kreativnosti i tehnologije. Za više informacija posjetite Sony globalnu web stranicu: http://www.sony.net/

Priložene datoteke

Dokument u Wordu