Prati korisnika Sony Hrvatska

Proglašen žiri za Sony World Photography Awards 2019

Obavijest za tisak   •   lis 02, 2018 12:00 CEST

Pored toga Svjetska organizacija za fotografiju objavila je i otvorenu listu zemalja sudionica na Natjecanju za Nacionalne nagrade 2019. godine. Dugogodišnji dio Sony World Photography Awards - Nacionalne nagrade, pružaju jedinstvenu priliku sudionicima svih razina, iz više od 50 zemalja, da budu prepoznati na međunarodno priznatom fotografskom natjecanju.

Stručni žiri u potrazi za najboljom suvremenom fotografijom na svijetu

Žiri koji je specijalno odabrala Svjetska organizacija za fotografiju čine stručnjaci koji rade u fotografskoj industriji. Ovogodišnju komisiju, koja će ocjenjivati serije fotografija u 10 kategorija Profesionalnog natjecanja, čine lideri fotografske industrije iz cijelog svijeta:

Erin Barnett, direktorica Izložbi i Kolekcija, Međunarodni centar za fotografiju (SAD)

Brendan Embser, urednik, Apertura (SAD)

Olivier Laurent, međunarodni urednik fotografije, dnevni list Washington post (SAD)

Emma Lewis, pomoćnik kustosa, Tate galerija (Velika Britanija)

Isabella van Marle, šef odjela za odnose s izlagačima, Unseen galerija (Nizozemska)

Predsednik: Mike Trow, urednik, fotograf, producent (Velika Britanija)

Čast mi je što sam odabran da budem predsjedavajući žirija na Sony World Photography Awards 2019. Ono što ovo natjecanje čini tako uzbudljivim je raspon tema i globalni doseg priča i odabranih fotografija. Moj savjet svim sudionicima je da pažljivo odaberu kategoriju i da vjeruju u svoju priču. Pokažite kako vidite svijet i izbjegavajte klišeje. Fotografske tehnike i stilovi postaju sve više avanturistički i dinamični, zbog čega je tehnička izvrsnost također neophodna. Da biste impresionirali ovaj svjetski žiri, morate dati sve od sebe i predstaviti svoj rad tako da bude cjelovit, dinamičan i lijep”, izjavio je Mike Trow, predsjednik žirija.

Otvorenim natjecanjem, u kojem se nagrađuju najbolje svjetske pojedinačne fotografije u okviru deset kategorija, predsjedat će Rebecca McClelland, direktorica fotografije i šefica umjetničke produkcije za Saatchi Saatchi & Prodigious (Velika Britanija), koja će također predsjedavati i Natjecanjem za mlade i Nacionalnim nagradama.

Ovogodišnje Studentsko natjecanje ocjenjivat će tri vodeća člana žirija iz međunarodne fotografske industrije – Jason Baron, kreativni šef fotografije, BBC Creative agencija (Velika Britanija); Bruno Bayley, glavni urednik, Magnum Photos (Velika Britanija) i Jeff Hamada, osnivač i urednik, BOOOOOOOM platforma (Kanada).

Životopisi svakog člana žirija dostupni su na: https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/judges

Inspirativne fotografije Otvorenog natjecanja

Nakon rekordnog broja pristiglih prijava 2018. godine[i], na Sony World Photography Awards 2019 već je pristiglo tisuće različitih i izuzetnih fotografija širom svijeta. I dok se u okviru Profesionalnog natjecanja ocjenjuju serije fotografija, fotografije koje su već objavljene predstavljaju sve prijave iz 10 kategorija u okviru Otvorenog natjecanja. U izboru za najbolju pojedinačnu fotografiju u 10 kategorija pristigle su: fotografija ledenih brjegova u zamrznutoj vodi na Svalbardu, autora Marco Gaiotti iz Italije (kategorija Pejzaž); fotografija skakača u vodu u pokretu ispred muzeja Guggenheim u Bilbau, autora Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz iz Španjolske (kategorija Pokret); fotografija ljudi u podvodnom vrtlogu, autorice Christy Lee Rogers iz SAD-a (kategorija Pokret).

Svjetsko priznanje na svim razinama kroz Nacionalne nagrade i Sony Grant

Svake godine Sony World Photography Awards slavi i nagrađuje sve nadarene fotografe, prepoznajući zadivljujuće radove na Profesionalnom i Studentskom natjecanju, kao i Natjecanju za najbolju pojedinačnu fotografiju na svijetu u kategorijama Otvorenog natjecanja i Natjecanja za mlade. Nacionalne nagrade slave lokalne fotografske talente iz više od 50 zemalja. Lista zemalja koje ispunjavaju uvjete i nagrada nalaze se na linku ispod, a sve dodatne informacije bit će objavljene dolazećih mjeseci: https://www.worldphoto.org/2019-national-awards

Najbolji fotografi i svi oni koji su ušli u uži izbor uživat će u međunarodnoj slavi i izlaganju širom svijeta, a pored novčanih nagrada, dobit će najsuvremeniju digitalnu Sony opremu za fotografiranje, kao i priliku da sudjeluju na svjetskim izložbama.

Nagrađeni dobitnici osigurat će Sony Grant stipendije za financiranje budućih fotografskih projekata. Višestruke stipendije u iznosu od 7.000 (USD) bit će dodijeljene odabranim pobjednicima Profesionalnog natjecanja, a brojne stipendije u iznosu od 3.500 (USD) bit će dodijeljene kandidatima koji se nađu u užem izboru Studentskog natjecanja kako bi zajedno radili na novoj fotografskoj komisiji tvrtke Sony i Svjetske organizacije za fotografiju.

Dolazeći rokovi i najave

Rokovi za dostavljanje prijava za Sony World Photography Awards 2019 su:

●30. studeni 2018. (13.00 GMT) – Studentsko natjecanje

●4. siječanj 2019. (13.00 GMT) - Otvoreno, Natjecanje za mlade i Nacionalna natjecanja

●11. siječanj 2019. (13.00 GMT) - Profesionalno natjecanje

Lista kandidata koji se nađu u užem izboru za dodjelu nagrada na Otvorenom i Natjecanju za mlade bit će objavljena 5. veljače 2019. godine. Pobjednici Otvorenog i Nacionalnog natjecanja bit će proglašeni 26. veljače 2019. godine. Lista kandidata koji se nađu u užem izboru na Profesionalnom i Studentskom natjecanju bit će objavljena 2. travnja 2019. godine. Pobjednici u kategorijama Fotograf godine, pobjednici kategorija Otvorenog natjecanja, Studentskog, Natjecanja za mlade i Profesionalnog natjecanja bit će proglašeni 17. travnja 2019. godine. Radovi pobjednika Sony World Photography Awards 2019 bit će izloženi u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu od 18. travnja do 6. svibnja 2019. godine.

U svom dvanaestom izdanju, natjecanje Sony World Photography Awards 2019 slavi najbolju suvremenu fotografiju u proteklih 12 mjeseci u svim žanrovima medija. Sve fotografije su besplatne i dostupne na web stranici www.worldphoto.org/swpa.

[i] Na Sony World Photography Awards 2018 pristiglo je rekordnih 320.000 prijava fotografa iz više od 200 zemalja.

Sony je vodeći svjetski proizvođač u području audio, video, gaming, komunikacijske, informacijske i tehnologije snimanja, kako za potrošačko, tako i za profesionalno tržište. Svojim poslovanjem u glazbi, filmovima, kompjutorskim igrama i na Internetu, Sony ima jedinstvenu poziciju koja mu omogućuje da bude lider na svjetskom tržištu elektronike i zabave. U fiskalnoj godini do 31. ožujka 2017. godine, tvrtka Sony je uspjela ostvariti konsolidirani godišnji promet od približno 76 milijarde dolara. Sony globalna web stranica: http://www.sony.net/

Komentari (0)

Dodaj komentar

Komentiraj

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.