Prati korisnika Sony Hrvatska

Predstavljen dugo očekivani Sony 400mm F2.8 G MasterTM Prime objektiv

Obavijest za tisak   •   srp 02, 2018 12:00 CEST

Tvrtka Sony predstavila je dugo očekivani FE 400mm F2.8 GM OSS super telefoto Prime objektiv s velikim otvorom blende (model SEL400F28GM).

Kao rezultat opširnog istraživanja i testiranja, novi Sony FE 400mm F2.8 GM OSS objektiv je prvi super telefoto Prime s velikim otvorom blende koji se pridružio E-mount seriji. Ovaj uzbudljiv novi objektiv stvara fotografije nevjerojatne kvalitete, ima izvanrednu brzinu fokusa i preciznost uz najmanju težinu u svojoj klasi[i] te izuzetno uravnotežen dizajn. Idealan je izbor za fotografiranje profesionalnih sportova, divljeg života i prirode. Savršena je dopuna širokoj liniji Sony E-mount kućišta velikih brzina u koje spadaju α9, α7R III i mnogi drugi.

Najlakši objektiv na svijetu-400mm F2.8 Prime s idealnom ravnotežom za Monopod i ručno snimanje

S težinom od samo 2.897 grama, novi FE 400mm F2.8 GM OSS objektiv omogućava razinu prenosivosti i manevriranja prilikom ručnog snimanja kakva nikada ranije nije postignuta u objektivu te klase. Izuzetno mala težina objektiva postignuta je inovativnim optičkim dizajnom koji uključuje tri elementa od fluorita, s manjim brojem elemenata raspoređenih na prednjem dijelu barela, kao i slobodnom upotrebom izdržljivih dijelova od legure magnezija.

Dodatno, više puta ponavljani terenski testovi i procjene profesionalnih fotografa širom svijeta utjecali su na dizajn objektiva koji nema težak prednji dio, smanjujući tako inerciju koja se opire rotaciji i do 50% u usporedbi s SAL500F40G[ii]. Na ovaj način osigurano je brže i preciznije panoramno snimanje bez obzira na to snima li se ručno ili uz pomoć monopoda.

Brz i precizan autofokus

Kako bi se najbolje iskoristila prednost rastućih brzina snimanja i fokusiranja najnovijih Sony fotoaparata, FE 400mm F2.8 GM OSS objektiv odlikuju dva novo razvijena XD (extreme dynamic) linearna motora visoke brzine koji vode fokus grupu objektiva, postižući i do pet puta poboljšane[iii] performanse praćenja predmeta u pokretu. Ove motore podržavaju posebno razvijeni algoritmi kretanja kako bi se minimizirao zaostatak i nestabilnost te kako bi se kontrolirala razina buke, što rezultira izuzetno brzim, točnim i tihim performansama autofokusa. Ovo omogućava objektivu da s lakoćom snimi dinamične sportaše ili divlje životinje koje se brzo kreću.

G Master kvaliteta fotografije i bokeh efekt

Član vodeće Sony serije G Master objektiva, novi super telefoto Prime objektiv velike blende odlikuje nevjerojatna razina kvalitete fotografije i detalja, s izvanrednim kontrastom i rezolucijom koja se zadržava i na samim kutovima fotografije. Poseban optički dizajn uključuje tri elementa od fluorita koji pomažu da se smanji kromatska aberacija i suzbije razlijevanje boja. Objektiv je također premazan originalnim Sony Nano AR premazom koji suzbija sve neželjene odsjaje i bljeskove.

Kao dodatak impresivnoj rezoluciji, objektiv ima i mehanizam kružnog otvora blende s 11 segmenata za vrlo prirodne i lijepe efekte defokusiranja pozadine ili bokeh efekt. Svaki objektiv je, također, individualno testiran i podešen u fazi proizvodnje kako bi se postigla najveća kvaliteta fotografije, kao i bokeh efekt.

Novi FE 400mm F2.8 GM OSS objektiv je kompatibilan sa Sony 1.4c i 2.0x E-mount telekonvertorima, stvarajući izvanredne performanse fotografije na produženim žižnim daljinama[iv] zadržavajući brze i precizne AF performanse.

Izdržljivost, pouzdanost i kontrola

Kako bi izdržao teške uvjete fotografiranja sportskih događaja ili divljih životinja, novi Sony objektiv FE 400mm F2.8 GM OSS napravljen je od izdržljive legure magnezija, i jakog, laganog oklopa od ugljikovih vlakana. Objektiv je također otporan[v] na prašinu i vlagu, i njegov prednji element je premazan fluorom kako bi odolio prljavštini i otiscima prstiju.

Također, prisutan je i veliki broj tvrdih kontrola na objektivu, uključujući i Full-Time DMF’ prekidač koji istog trenutka aktivira ručni fokus. Također, gumbići za prilagođavanje zadržavanja fokusa na četiri različita mjesta na barelu objektiva omogućavaju i lak pristup Eye autofokusu, a prsten za fokusiranje koji odlikuje Linear Response MF omogućava fin, responzivan ručni fokus. Novi objektiv također posjeduje ugrađenu optičku stabilizaciju za dinamičku sportsku aktivnost i tri različita režimska podešavanja, uključujući i novo Mode 3[vi] podešavanje s naprednim algoritmom koji osigurava lakše kadriranje i prati subjekte u pokretu. Novi model posjeduje funkcionalni prsten s mogućnošću odabira Preset i Function[vii] podešavanja, što dodatno doprinosi prilagodljivosti jednog Sony objektiva po prvi put.

Objektiv FE 400mm F2.8 GM OSS ima i slot za filtriranje[viii] koji podržava ø 40.5mm ND i druge tipove filtera, kao i opcionalni VF-DCPL1 Drop-in kružni polarizacijski filter. VF-DCPL1 filter se može rotirati kako bi se postigla željena polarizacija u objektivu.

α9 Sistemsko ažuriranje softvera za pružanje podrške FE 400mm F2.8 GM OSS[ix]

Najnovije sistemsko ažuriranje softvera (verzija 3.00) za α9 (ILCE-9) pruža podršku novom FE 400mm F2.8 GM OSS (SEL400F28GM) objektivu za optimizaciju performansi optičke stabilizacije fotografije i omogućava uzastopno snimanje s praćenjem autofokusa čak i kad je blenda veća od F11.

Ažuriranje također osigurava dodatnu opciju da se serijski broj fotoaparata unese u Exif podatke, što je mogućnost koju su profesionalni sportski fotografi i fotoreporteri zahtijevali. Osim toga, nekoliko drugih ažuriranja α9 fotoaparata je implementirano s novim firmverom, uključujući i unaprijeđene brzine autofokusa u uvjetima slabog osvjetljenja, kao i performanse uzastopnog autofokusa kad se prati subjekt u pokretu te smanjeni zaostatak kad je uključen blic.

Cijena i dostupnost

Isporuka novog FE 400mm F2.8 GM OSS objektiva u Europi će početi u rujnu 2018. godine, po cijeni od približno 12.000 eura, dok će opcionalni Drop-in kružnog polarizirajućeg filtera (model VF-DCPL1) stići u Europu u prosincu 2018. po cijeni od približno 480 eura.

Snimka uređaja kao i pohvala Nicka Didlicka i Boba Martina dostupni su na YouTube kanalu Sony Camera Channel, a fotografije novog uzorka objavljene su u globalnoj Sony galeriji fotografija.

[i]U usporedbi s 400mm F2.8 objektivom za kamere s formatom 35mm full-frame od lipnja 2018, Sony istraživanje.

[ii]Kad se upari s α9 i VG-C3EM drškom za snimanje. U usporedbi s α99 II + SL500F4OG, Sony testovi.

[iii]Kad se upari s α9. U usporedbi s SL300F28G2 koji je uparen s α9 (preko LA-EA3), Sony testovi.

[iv]Maksimalni otvor blende s 1.4x (SEL14TC) i 2.0x (SEL20TC) tele-konvertorima je F4 i F5.6 tim redom.

[v]Nije 100% otporan na prašinu i vlagu.

[vi]α9 softver mora biti ažuriran na najnoviju verziju kako bi se aktivirao Optical SteadyShot MODE 3 kad se objektiv koristi s α9. Na Sony stranicama za podršku potražite informacije o kompatibilnosti kućišta fotoaparata.

[vii]Funkcije mogu biti zadane preko menija koji se nalazi na kućištu fotoaparata. Power Focus dolazi s tvorničkim postavkama. APS-C/Full Frame Select može biti dodan ažuriranjem α9 softvera na najnoviju verziju. Na Sony stranicama za podršku potražite najnovije informacije o funkcijama i kompatibilnosti s kućištem kamere.

[viii]Običan filter je inicijalno instaliran na filter slotu. Filter je dio optičkog sustava objektiva, a bilo da je riječ o normalnom ili kružnom polarizirajućem uvijek bi trebao biti na mjestu kad se objektiv koristi. Uvjerite se da je filter instaliran prije memoriranja fokus točke za funkciju preset fokus.

[ix]Sistemsko ažuriranje softvera za α9 je u planu u skorijoj budućnosti. Za više informacija, posjetite Sony stranice za podršku: https://www.sony.co.uk/electronics/support/e-mount-body-ilce9-series/ilce-9#downloads

Sony je vodeći svjetski proizvođač u području audio, video, gaming, komunikacijske, informacijske i tehnologije snimanja, kako za potrošačko, tako i za profesionalno tržište. Svojim poslovanjem u glazbi, filmovima, kompjutorskim igrama i na Internetu, Sony ima jedinstvenu poziciju koja mu omogućuje da bude lider na svjetskom tržištu elektronike i zabave. U fiskalnoj godini do 31. ožujka 2017. godine, tvrtka Sony je uspjela ostvariti konsolidirani godišnji promet od približno 76 milijarde dolara. Sony globalna web stranica: http://www.sony.net/