Prati korisnika Sony Hrvatska

Objavljen uži izbor kandidata za Otvoreno natjecanje i Natjecanje za mlade na Sony World Photography Awards 2019

Obavijest za tisak   •   vel 05, 2019 11:40 CET

Kao jedno od najvećih i najprestižnijih svjetskih natjecanja, Sony World Photography Awards svake godine slavi i promovira najbolju suvremenu fotografiju iz prethodne godine iz širokog spektra fotografskih žanrova.Najveći broj prijava do sada je pristiglo na četiri natjecanja za Sony World Photography Awards 2019, preko 326.000. Žiri je bio impresioniran visokim standardom pristiglih radova i primijetio je široku lepezu kreativnih pristupa, utjecaja i tehnika u radovima kandidata koji su ušli u uži izbor.

Na svim natjecanjima, najveći broj prijava imali su fotografi iz Velike Britanije, Italije i Sjedinjenih Američkih Država, a primijećen je i veliki porast u broju prijava iz Meksika, Indije, Koreje i Velike Britanije. Kategorije Pejzaž i Portret su kao i uvijek dokazale svoju popularnost, a one novije, kao što je Kreativna kategorija, pružile su fotografima pravu priliku da pomjere granice onoga što fotografija može učiniti.

Uži izbor Otvorenog natjecanja i Natjecanja za mlade prikazuje očaravajuće i raznolike fotografije koje su napravili fotografi iz cijelog svijeta tijekom 2018. Uži izbor kandidata za Profesionalnu kategoriju bit će proglašen 26. veljače.

Popis kandidata koji se nalaze u užem izboru Otvorenog natjecanja sastoji se od očaravajućih radova koji su izabrani u deset različitih kategorija. Obrađene teme u užem izboru variraju od upečatljivih podvodnih fotografija do veličanstvenih portreta, od urbanih scena do magičnih pejzaža. U okviru Otvorenog natjecanja predstavljena je i nova Kreativna kategorija, a njenim partnerima, tvrtkama Culture Trip i Eurostar, iskazana je dobrodošlica na Sony World Photography Awards 2019. Culture trip je partner kategorije Kultura, dok je Eurostar partner kategorije Putovanja.

Svi fotografi iz užeg izbora Otvorenog natjecanja natječu se kako bi postali pobjednici svojih kategorija i imaju priliku ponijeti titulu Fotograf godine u Otvorenoj kategoriji koji će osvojiti 5.000 američkih dolara.

Uži izbor Natjecanja za mlade čini osam najboljih, pojedinačnih fotografija koju su napravili fotografi starosti od 12 do 19 godina na temu „Raznolikost“. Fotografi koji su ušli u uži izbor dolaze iz cijelog svijeta, od Kine i Zimbabvea do Bangladeša i Moldavije, pokazujući istinski međunarodni karakter nadolazećih talenata. Jedan od mladih fotografa u travnju će osvojiti titulu Mladi fotograf godine.

Osnovano od strane Svjetske organizacije za fotografiju, međunarodno priznato Sony World Photography Awards natjecanje jedno je od najvažnijih na globalnom fotografskom kalendaru. Ovo natjecanje sada bilježi dvanaest godina suradnje s glavnim sponzorom - tvrtkom Sony i sastoji se od ukupno četiri natjecanja: Profesionalnog (najbolja serija radova od 10 fotografija), Otvorenog(najbolja pojedinačna fotografija), Studentskog(za akademske institucije) i Natjecanja za mlade (za fotografe starosti od 12 do 19 godina).

Suci Otvorenog takmičenja i Takmičenja za mlade

Radovi pristigli na Sony World Photography Awards anonimno ocjenjuju međunarodno priznati profesionalci, uključujući i predstavnike internacionalnih muzeja, izdavačkih kuća i medija.

Ovogodišnji predsjednik žirija Otvorenog i Natjecanja za mlade je Rebecca McClelland, direktorica fotografije i šefica umjetničke produkcije za Saatchi Saatchi & Prodigious (Velika Britanija).

„Bila sam oduševljena raznolikošću radova koji su prijavljeni na Otvoreno i Natjecanje za mlade. Nagrada predstavlja demokratsko uvažavanje fotografije, od tradicionalnih do suvremenih trendova kroz sve kategorije, od prirode do mode“, istaknula je McClelland, dodajući kako ocjenjivanje pojedinačnih fotografija nikada nije lako, kao i da je važno nepristrano ocijeniti fotografiju bez obzira na to koji je žanr u pitanju, a kako bi se omogućio fer ishod.

Radujem se što ću vidjeti ove upečatljive, suvremene fotografije na ovogodišnjoj izložbi u galerijskom prostoru Somerset House“, dodala je ona.

Komentirajući ovogodišnje prijave, kao i one koje su dospjele u uži izbor, direktor i osnivač Svjetske organizacije za fotografiju Scott Gray izjavio je:

Sony World Photography Awards su kreirane kao globalna platforma, gdje fotografi svih sposobnosti mogu pokazati svoj rad. Osobno sam oduševljen, jer Svjetska organizacija za fotografiju kandidatima s užeg popisa Natjecanja za mlade i Otvorenog natjecanja može ponuditi vidljivost i priznanje koje zaslužuju. Fotografija je živ i energičan medij koji je lako dostupan i koji se koristi u svakodnevnom životu. Kandidati s ovogodišnjeg užeg popisa uspjeli su pokazati visoku kvalitetu fotografskog umijeća koju moraju dostignuti kako bi se našli u selekciji, i ja im čestitam na tome“.

Nagrade

Prvoplasirane i fotografije iz užeg izbora bit će dio 2019 Sony World Photography Awards izložbe u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu. Izložba će obuhvatiti i poseban dio posvećen selekciji radova dobitnika nagrade za Izuzetni doprinos fotografiji za 2019. godinu. Izložba će trajati od 18. travnja do 06. svibnja 2019.

Dobitnici nagrada u svim natjecanjima bit će proglašeni na ceremoniji u Londonu, 17. travnja. Dobitnici priznanja Fotograf godine, Fotograf godine u Otvorenoj kategoriji, Mladi fotograf godine, dobitnici u Profesionalnim kategorijama, kao i deset fotografa s užeg popisa sa Studentskog natjecanja prisustvovat će na Sony World Photography Awards ceremoniji u Londonu. Pobjednike u svim kategorijama očekuje Sony oprema za digitalno snimanje i naći će se u godišnjoj knjizi Sony World Photography Awards natjecanja.

Važni datumi

  • 26. veljače 2019. – Proglašenje pobjednika u kategorijama Otvoreno natjecanje i Nacionalna nagrada
  • 5. ožujka 2019. – Dodjela Nagrade za izuzetan doprinos fotografiji
  • 26. ožujka 2019. – Uži izbor kandidata u Profesionalnoj i Studentskoj kategoriji
  • 17. travanj 2019. – Fotograf godine, pobjednici u Profesionalnoj kategoriji i pobjednici u Otvorenom, Studentskom i Natjecanju za mlade.
  • 18. travnja – 6. svibnja 2019. – Sony World Photography Awards izložba (Somerset House, London)

Kompletnu listu sudionika i kategorija možete pogledati na sljedećem linku:https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards.

Sony je vodeći svjetski proizvođač u području audio, video, gaming, komunikacijske, informacijske i tehnologije snimanja, kako za potrošačko, tako i za profesionalno tržište. Svojim poslovanjem u glazbi, filmovima, kompjutorskim igrama i na Internetu, Sony ima jedinstvenu poziciju koja mu omogućuje da bude lider na svjetskom tržištu elektronike i zabave. U fiskalnoj godini do 31. ožujka 2018. godine, tvrtka Sony je uspjela ostvariti konsolidirani godišnji promet od približno 77 milijardi dolara. Sony globalna web stranica: http://www.sony.net/

Priložene datoteke

Dokument u Wordu

Komentari (0)

Dodaj komentar

Komentiraj

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.