Prati korisnika Sony Hrvatska

Novi Sony fotoaparat RX100 VI donosi najveću AF brzinu na svijetu u izuzetno kompaktnom kućištu

Obavijest za tisak   •   lip 19, 2018 12:00 CEST

Inovativni novi RX100 VI fotoaparat je prvi od svih RX100 modela koji posjeduje objektiv sa zoom-om velikog uvećanja - impresivni ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200mm[i] F2.8 – F4.5, koji pritom ne mora žrtvovati prenosivost džepnog formata, brze reakcije i visoku kvalitetu fotografije koje su postale zaštitni znak Sony RX100 serije. Veliki zum, upečatljiva kvaliteta fotografije i prilagodljivost prilikom fotografiranja i snimanja videa čini ga idealnim izborom za prikazivanje svakodnevnog života, panorama gradova, sportskih događaja, divljine i svega između.

Novi model je opremljen Exmor RS™ CMOS senzorom za fotografije veličine 20,1 MP tipa 1,0 s DRAM čipom i nadograđenim BIONZ X™ sustavom za obradu fotografija s prednjim LSI-jem koji uvećava brzinu obrade i kvalitetu fotografije čini optimalnom u svakom okruženju. Dodatno, RX100 VI posjeduje nevjerojatno efikasan Fast Hybrid AF sistem s 315 AF točaka za detektiranje faze na senzoru koji može dostići fokus za 0.03 sekunde[ii], što je najkraće[iii] vrijeme na svijetu za fotoaparate s 1.0 tipom senzora. Također, može snimati i do 24kadra[iv] po sekundi s punom rezolucijom i uzastopnim AF/AE praćenjem, a proizvodi i prelijepe 4K[v] snimke s punim očitavanjemrezolucijei bez spajanja piksela.

Novi 24-200mm objektiv za zoom i izvanrednu kvalitetu fotografije

Prvi u Sony RX100 seriji fotoaparata, novi objektiv ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200mm[vi] F2.8 – F4.5 kombinira moć 24-70 mm i 70-200 mm[vii] žarišne duljine u jedinstven kompaktni dizajn. To se postiže zahvaljujući posebnom dizajnu koji sadrži dva ED (izuzetno niska disperzija)elementa asferičnog stakla i osam elemenata asferičnog objektiva uključujući četiri AA (napredna asferična) objektiva. Svi dijelovi zajedno funkcioniraju besprijekorno kako bi postigli izvrsnu oštrinu od kuta do kuta na svim žarišnim duljinama, zadržavajući prepoznatljivu kvalitetu fotografije RX100 serije.

Impresivan novi objektiv modela RX100 VI zadržava veliki otvor blende kroz cjelokupni raspon zoom-a, osiguravajući da portreti budu kreirani s prelijepim bokeh efektom, a objekti koji se brzo kreću mogu biti snimljeni s oštrim fokusom bez zamagljenja i još mnogo toga. Dodatno, objektiv ima ugrađenu Optical SteadyShotTM stabilizaciju slike koja je ekvivalentna većoj brzini otvora blende od 4.0-stop[viii], što pomaže sprečavanju zamućenja pri manjoj brzini otvora blende dok se snima u uvjetima niskog osvjetljenja ili prilikom telefoto raspona zoom-a.

Munjevita AF performansa i brzina snimanja

Novi RX100 VI model sadrži Fast Hybrid AF sustav koji dozvoljava fotoaparatu da postigne fokus za 0,03 sekunde[ix]. Ovaj inovativni AF system kombinira prednosti fazne detekcije 315-točaka u ravni fokusa AF točaka koje pokrivaju otprilike 65% senzora kao i detekcije kontrasta AF. Ova visoka brzina sustava fokusiranja upotpunjuje prilagodljivost objektiva 24-200mm[x] ranga objektiva, osiguravajući da svi objekti budu snimljeni s preciznim detaljima i jasnoćom.

Dodatno, prvi put u RX100 seriji fotoaparata, model RX100 VI obuhvaća naprednu High-density Tracking AF tehnologiju tvrtke Sony, koja koncentrira AF tačke oko objekta kako bi se poboljšalo praćenje i preciznost fokusa. Popularna Eye AF tehnologija je također dostupna s približnim 2x performansom praćenja trenutnog modela serije RX100[xi]. Osim toga, fotoaparat posjeduje LCD fokusiranje na dodir i kontrolu točke fokusa putem touchpad-aza korisnike koji bi željeli prelaziti prstima kako bi postigli idealne točke fokusa po vlastitom izboru.

Idealan dodatak AF sistemu, RX100 VI nudi uzastopno snimanje velikom brzinom do čak 24 kadra[xii] po sekundi s punim AF/AE praćenjem, s impresivnim buffer ograničenjem od 233 fotografija[xiii]. Kašnjenje prikaza EVF-a je značajno smanjeno u usporedbi s prethodnim modelima, dozvoljavajući snimateljima da uhvate presudne trenutke s potpunom pouzdanosti. Također, fotografije snimljene u kontinuitetu mogu biti grupno reproducirane, umjesto individualno, što je pogodnije za pregled.

RX100 VI također posjeduje i vrlo brz Anti-Distortion Shutter (maksimalna brzina otvora blende postiže se za 1/32000 sekunde) koji smanjuje „rolling shutter” efekt koji se često javlja s objektima koji se brzo kreću, i može snimati potpuno nečujno u svim režimima, uključujući uzastopno snimanje velikih brzina, kada je elektronski okidač uključen. Režim mehaničkog okidača je također dostupan ukoliko korisnik to zahtijeva.

Napredne mogućnosti snimanja filmova uključujući 4K HDR

Džepni format modela RX100 VI ispunjen je različitim video mogućnostima koje će zadovoljiti i najzahtjevnije video entuzijaste.

S Fast Hybrid AF, fazna detekcija u ravni fokusa točakaAFosigurava precizne performanse fokusiranja i praćenja, čak i za ozbiljne zahtjeve fokusiranja koje postavlja snimanje 4K[xiv] filmova. AF brzina i senzitivnost AF praćenja mogu također biti podešeni preko sustava menija, što snimateljima pruža dosta fleksibilnosti ovisno o njihovim preferencama u vezi s fokusiranjem.

U režimu 4K[xv], novi RX100 VI koristi puno očitavanje rezolucije, bez spajanja piksela kako bi se osiguralo da i najfiniji detalji 4K videa budu snimljeni s minimalnim moareom i nazubljenim rubovima.

Po prvi put, jedan Cyber-shot fotoaparat, RX100 VI sadrži 4K HDR[xvi] kompatibilnost zahvaljujući novom HLG (Hybrid Log-Gamma) profilu slike koji nudi trenutno rješenje za tok rada HDR-a. Dodatne karakteristike snimaka profesionalnog kalibra uključuju S-Log3/S-Gamut3, 120p Full HD režim, Picture Profile, snimanje preko proksija i još mnogo toga. RX100 VI je u mogućnosti snimiti izuzetno usporenu snimku brzinama od 250, 500 ili 1.000 kadrova po sekundi[xvii].

Premium dizajn, kontrola i pogodnost

Novi RX100 VI posjeduje oštru rezoluciju XGA OLED Tru-FinderTM elektronskog tražila s mogućnošću uvlačenja (ekvivalent vrijednosti od 2,35 milijuna točaka) s ZEIZZ® T* premazom, osiguravajući vjerodostojan prikaz fotografija i funkcionalnost reproduciranja. EVF se sam povlači unutar i van kućišta fotoaparata, po preferencama korisnika, i može biti aktiviran momentalno jednim pritiskom gumba.

Prvi put u Sony RX seriji, RX100 VI ima okidač koji se aktivira na dodir pozadinskog LCD ekrana, ručicu za zumiranje s prilagodljivom brzinom zuma i LCD koji može biti rotiran prema gore za oko 180 stupnjeva, prema dolje za oko 90 stupnjeva, nudeći različite opcije pri odabiru kutova. Također postoji Monitor Auto OFF funkcija koja povećava maksimalni broj fotografija za čak 30%, a fotoaparat je kompatibilan s Wi-Fi®, NFC™ i Bluetooth® tehnologijama.

Cijena i dostupnost

Novi Sony Cyber-shot RX100 VI kompaktni fotoaparat u Hrvatskoj će biti dostupan od 20.06.2018. po preporučenoj cijeni od 1322 eura (cca 9720 kn).

[i]Ekvivalentan format 35mm

[ii]CIPA standard, interno mjerenje, na f = 9,0 mm (širokokutni), EV6.9, Programski auto, Režim fokusa: AF-A, Područje fokusa: centar

[iii]Uz RX10 IV. Među fiksnim digitalnim fotoaparatima sa senzorom tipa 1.0. Od lipnja 2018. godine iz objave za medije, osnovane na istraživanjutvrtke Sony

[iv]S uzastopnim režimom snimanjaHi

[v]Povezivanje s HDR (HLG) kompatibilnim Sony TV-om pomoću USB kabla za gledanje HDR (HLG) filmova

[vi]Ekvivalentan format 35mm

[vii]Ekvivalentan format 35mm

[viii]CIPA standard, smijer/točan pravac, na 200mm (ekvivalentan format 35mm)

[ix]CIPA standard, interno mjerenje, na f = 9,0 mm (širokokutni), EV6.9, Programski auto, Režim fokusa: AF-A, Područje fokusa: centar

[x]Ekvivalentan format 35mm

[xi]U usporedbi s DSC-RXS100M5. Sonyuvjeti testiranja

[xii]S uzastopnim režimom snimanja Hi

[xiii]S uzastopnim režimom snimanja „Hi“ i kvalitetom fotografije „Fine“

[xiv]QFHD: 3840×2160

[xv]QFHD: 3840×2160

[xvi]Povezivanje s HDR (HLG) kompatibilnim Sony TV-om pomoću USB kabla za gledanje HDR (HLG) filmova

[xvii]U PAL režimu. Meni omogućava prebacivanje između NTSC i PAL režima

Sony je vodeći svjetski proizvođač u području audio, video, gaming, komunikacijske, informacijske i tehnologije snimanja, kako za potrošačko, tako i za profesionalno tržište. Svojim poslovanjem u glazbi, filmovima, kompjutorskim igrama i na Internetu, Sony ima jedinstvenu poziciju koja mu omogućuje da bude lider na svjetskom tržištu elektronike i zabave. U fiskalnoj godini do 31. ožujka 2017. godine, tvrtka Sony je uspjela ostvariti konsolidirani godišnji promet od približno 76 milijarde dolara. Sony globalna web stranica: http://www.sony.net/

Komentari (0)

Dodaj komentar

Komentiraj

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.