Prati korisnika Sony Hrvatska

Novi Sony α7 III fotoaparat - najmodernije tehnologije snimanja u kompaktnom paketu

Obavijest za tisak   •   ožu 06, 2018 12:00 CET

Jedinstvena inovacija tvrtke Sony u području senzora slike je u prvom planu modela α7 III zahvaljujući potpuno novom pozadinskom osvjetljenju Exmor R CMOS senzora izvanredne rezolucije 24,2 megapiksela[i] s povećanom osjetljivošću i impresivnim dinamičkim opsegom od 15 stopa[ii] pri niskoj osjetljivosti.

Kombinirajući ovaj senzor s različitim impresivnim funkcijama, uključujući ekstremnu AF pokrivenost od 93%, brzo snimanje do 10 kadrova[iii] u sekundi, s mehaničkim zatvaračem ili tihim snimanjem[iv], raznovrsne 4K[v] mogućnosti snimanja i još mnogo toga, tvrtka Sony je stvorila novi alat koji različitim stvarateljima, od entuzijasta do profesionalaca, pruža mogućnost za snimanje sadržaja na nove i različite načine nego što je to ranije bilo moguće.

Spektakularna kvaliteta slike punog kadra

Novo pozadinsko osvjetljenje senzora Exmor R CMOS rezolucije 24,2 megapiksela je u kombinaciji s prednjim LSI čipom koji efektno udvostručuje brzinu čitanja senzora slike, kao i s unaprijeđenim BIONZ X™ procesorom koji povećava brzinu obrade za približno 1,8 puta u odnosu na model α7 II. Ove moćne komponente zajedno omogućavaju velike brzine fotografiranja, kao i impresivan ISO opseg od 100 - 51200 (koji se može proširiti na ISO 50 - 204800 za fotografije) i ukupno poboljšanje u kvaliteti slike od 1.5 stopa[vi]. Fotoaparat također ima i masivni dinamički opseg od 15 stopa pri postavkama niske osjetljivosti, osiguravajući izvanredne ukupne performanse u svim podešavanjima i u svim uvjetima snimanja, sa značajnim unapređenjem preciznih reprodukcija tonova kože i živopisnih boja u prirodi.

Novi model punog formata ima mogućnost snimanja u 14-bitnom RAW formatu, čak i pri snimanju u nečujnom ili kontinuiranom režimu, a na raspolaganju mu je i sistem stabilizacije slike u pet osi koji omogućava unapređenje brzine okidača od 5.0 koraka[vii].

Značajna unapređenja AF brzine i performansi

Inovativni novi fotoaparat punog formata bez ogledala α7 III posjeduje razinu performansi AF koji je u velikoj mjeri poboljšan u odnosu na α7 II, uključujući dodatne 4D FOCUS™ mogućnosti. Novi fotoaparat pokriven je AF detekcijom kontrasta od 425 točaka, usklađenim s fokusnim AF-sistemom detekcije fokusne ravni zasićene sa 693 točaka, naslijeđenih od prethodnog α9 modela. Ovaj inovativni AF sistem pokriva približno 93% okvira, što osigurava pouzdano fokusiranje i praćenje čak i predmeta koji su najzahtjevniji za snimanje.

Odziv i AF praćenje su također značajno poboljšani kod novog fotoaparata, sa skoro dva puta većom brzinom fokusiranja pri slabom osvjetljenju i dva puta većom brzinom praćenja u odnosu na prethodni model, kao posljedica bržeg očitavanja senzora slike. Ovo omogućava da složeni i nepredvidljivi pokreti budu uhvaćeni s većom preciznošću.

Prepoznatljiva Eye AF funkcija je također dostupna, pa čak i u AF-C režimu, što je izuzetno korisno kod fotografiranja objekata u pokretu, okrenutih prema dole ili onih koji su na neki način zaklonjeni. Ona također funkcionira kad se α7 III koristi sa Sony objektivima A-mount s LA-EA3 adapterom[viii]. Dodatna poboljšanja u fleksibilnosti fokusiranja uključuju dodavanje upravljača za brzo pomicanje fokusnih točaka, dodavanje mogućnosti fokusiranja na dodir, AF dostupnost u režimu povećanja fokusa, kao i tipke “AF On” i još mnogo toga.

Brzina za hvatanje svakog odlučujućeg trenutka

Novi α7 III je opremljen ažuriranim sistemom za obradu slike koji mu omogućava snimanje u punom formatu rezolucije do 10 megapiksela s kontinuiranim, preciznim AF/AE praćenjem do 177 standardnih slika u JPEG formatu, 89 komprimiranih slika ili 40 nekomprimiranih u RAW formatu[ix]. Ovaj režim velike brzine je dostupan pomoću mehaničkog zatvarača ili snimanja u sasvim tihom režimu, što doprinosi izuzetnoj fleksibilnosti fotoaparata. Ovaj model može snimati neprekidno do 8 kadrova u sekundi u režimu prikaza uživo uz minimalno zaostajanje u tražilu ili LCD ekranu.

Kao dodatna pogodnost, tokom snimanja velikog broja fotografija na memorijsku karticu, mogu se koristiti mnoge funkcije fotoaparata, uključujući stavke „Fn“ (funkcija) i „Menu", reprodukcija fotografije, kao i nekoliko drugih menija i parametara, uključujući ocjenjivanje i druge funkcije koje olakšavaju sortiranje slika na lokaciji.

Pored toga, ukoliko je u okruženju u kome se snima prisutno fluorescentno ili umjetno osvjetljenje, korisnicima je na raspolaganju funkcija Anti-flicker[x] koja omogućava modelu α7 III da automatski detektira frekvenciju osvjetljenja i potrebno vrijeme zatvarača da umanji taj efekt na fotografije, čime se omogućava smanjenje bilo koje ekspozicije ili anomalije boja koje se mogu pojaviti na vrhu i dnu fotografija snimljenih pri velikim brzinama.

Snimanje 4K video materijala

Novi model α7 III je istovremeno i odlična kamera koja nudi mogućnosti snimanja 4K (3840x2160 piksela) video materijala duž cijelog opsega senzora. U režimu snimanja, uređaj koristi puno očitavanje piksela bez spajanja piksela kako bi prikupio oko 2,4 puta[xi] količinu podataka potrebnih za 4K filmove, zagladio ih i proizveo 4K snimke visoke kvalitete, izuzetnih detalja i dubine.

Fotoaparat α7 III odlikuje i tehnologija HLG (Hybrid Log-Gamma)[xii], koja podržava trenutni HDR tok rada, omogućavajući povezivanje s HDR (HLG) kompatibilnim televizorima za uživanje u predivnim i realističnim 4K HDR fotografijama. Dodatno, S-Log2 i S-Log3 su dostupni za povećano profiliranje fleksibilnosti boja, kao i Zebra funkcija, Gamma Display asistencija pri snimanju i proksi zapis. Također, ovaj model odlikuje i snimanje i u Full HD formatu pri brzini od 120fps do 100Mbps, pa su mogući i pregled i eventualno montiranje materijala u 4x ili 5x usporeniji snimak u Full HD rezoluciji s AF praćenjem.

Unaprijeđeni dizajn, prilagođen profesionalcima

Novi Sony fotoaparat s punim kadrom opremljen je brojnim unaprijeđenim funkcijama koje su prvi put korištene na modelima α9 i α7R III. Posjeduje utore za dual kartice, uključujući jedan koji podržava UHS-II memorijsku karticu. Korisnicima su na raspolaganju razne mogućnosti za čuvanje sadržaja na svakoj od kartica, uključujući odvojeno snimanje u JPEG i RAW formatu, odvojeno snimanje fotografija i video materijala, relay snimanje i još mnogo toga. Trajanje baterije je također značajno produženo - s CIPA mjerenjem do 710 snimaka po punjenju. Uređaj se može pohvaliti i Sony baterijom NP-FZ100 Z serije, koja ima približno 2,2 puta veći kapacitet od NP-FW50 iz serije W koja se koristi u modelu α7 II.

Novi fotoaparat posjeduje funkciju My Menu koja dozvoljava registriranje do 30 postavki menija za trenutnu upotrebu. Korisnici također mogu zvjezdicom obilježiti fotografije pomoću kontrole za lakšu reprodukciju i kasniji pregled, kao i urediti prva tri znaka svih datoteka za fotografije. Pored toga, postoji ukupno 81 funkcija koje se mogu dodijeliti 11 prilagođenim tipkama, a kamera je otporna na prašinu i vlagu[xiii].

Model α7 III odlikuje i XGA OLED Tru-Finder™ tražilo, visoke rezolucije i kontrasta, koje se brzo pokreće, s približno 2.3 milijuna točaka za izuzetno preciznu i živopisnu reprodukciju detalja. Podešavanja kvalitete ekrana Standard ili High također su dostupna i za tražilo i za monitor. Također je u mogućnosti bez problema prenijeti datoteke na pametni telefon, tablet, računalo ili FTP server preko Wi-Fi®, dok nudi SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1) USB Tipe-C ™ Terminal za povećanu fleksibilnost u napajanju i veću brzinu prijenosa slike prilikom okidanja.

Novina kod α7 III fotoaparata je softverski paket pod nazivom Imaging Edge koji proširuje kreativne mogućnosti čitavog procesa snimanja ― od prethodne obrade do post-procesuiranja. Imaging Edge osigurava tri PC aplikacije pod nazivom Remote, Viewer i Edit, dostupne za besplatno preuzimanje, koje podržavaju daljinsko snimanje u realnom vremenu i razvoj RAW formata. U najnovijoj verziji 1.1 unaprijeđena je brzina prijenosa podataka za oko 10%[xiv] za daljinsko snimanje s računala (PC tether snimanje), kao i približno 65%[xv] poboljšanje brzine odziva za uređivanje slika u RAW formatu.

Novi α7 III je kompatibilan i sa širokim spektrom dodatne opreme za Sony E-mount objektiv, uključujući BC-KZ1 punjač baterija i VG-C3EM vertikalno držanje.

Novi α7 III će se u Europi isporučivati u ožujku 2018. godine po cijeni od oko 17.400 kuna (samo tijelo), odnosno oko 18.900 kuna u kompletu s objektivom SEL2870.

Ekskluzivne priče i uzbudljivi novi sadržaji zabilježeni novim α7 III fotoaparatom, kao i ostalim Sony uređajima mogu se naći na web stranici www.alphauniverse.com, u Sony Foto galeriji i Sony Camera Channel na kanalu You Tube.

[i] Približno efikasan.

[ii] Na osnovi Sony testova za fotografije.

[iii] U kontinuiranom režimu snimanja „Hi +“. Maksimalni fps ovisi od podešavanja kamere.

[iv] Moguća pojava distorzija kod objekata koji se brzo kreću.

[v] Za snimanje u XAVC S formatu neophodna je kartica SDHC/SDXC klase 10 ili više. Za snimanje pri brzini od 100 Mbps, neophodna je kartica UHS speed class 3 i više.

[vi] U usporedbi s α7 II, na osnovi Sony testova.

[vii] Prema CIPA standardima. Stabilizacija podrhtavanja samo po horizontalnoj i vertikalnoj osi. Planar T* FE 50mm F1.4 ZA objektiv. Ugašena duga ekspozicija NR.

[viii] Samo uz SSM ili SAM objektive. S LA-EA3 adapterom za montažu. AF sistem za detekciju faze nije podržan za snimanje filmova. AF-C se može koristiti samo kada je odabran AF sistem za detekciju faze, ali fokus je fiksiran na prvom kadru.

[ix] Kontinuirani "Hi +" režim. Potrebna je SDXC memorijska kartica kompatibilna s UHS-II, na osnovi Sony testova.

[x] Otkriveno je treperenje od samo 100 i 120 Hz. Brzina snimanja u kontinuiranom režimu se može smanjiti. Snimanje bez treperenja nije dostupno u tihom režimu snimanja, BULB ekspoziciji ili tokom snimanja filma.

[xi] Frame rate od 24p.

[xii] Priključite ovaj proizvod na HDR (HLG) kompatibilni Sony TV pomoću USB kabla pri prikazivanju HDR (HLG) filmova.

[xiii] Nije garantirano da je 100% otporna na prašinu i vlagu.

[xiv] Brzina prijenosa je mjerena na više slika pomoću uređaja α 7R III, SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1) i u nekomprimiranom RAW formatu (L: 7952 x 5304) i u JPEG Extra fine formatu.

[xv] Izmjereno sljedećom konfiguracijom: Procesor CPU Intel® Core™ i7-6700 od 3.40GHz, Memorija 8GB, OS Windows® 7 Professional i nekomprimirani RAW format (α7R III L: 7952 x 5304)

Sony je vodeći svjetski proizvođač u području audio, video, gaming, komunikacijske, informacijske i tehnologije snimanja, kako za potrošačko, tako i za profesionalno tržište. Svojim poslovanjem u glazbi, filmovima, kompjutorskim igrama i na Internetu, Sony ima jedinstvenu poziciju koja mu omogućuje da bude lider na svjetskom tržištu elektronike i zabave. U fiskalnoj godini do 31. ožujka 2017. godine, tvrtka Sony je uspjela ostvariti konsolidirani godišnji promet od približno 76 milijarde dolara. Sony globalna web stranica: http://www.sony.net/

Komentari (0)

Dodaj komentar

Komentiraj

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.