Prati korisnika Sony Hrvatska

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Obavijest za tisak   •   pro 04, 2018 11:00 CET

Fotografi širom svijeta imaju još samo mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards, i to u Profesionalnom i Otvorenom natjecanju, kao i u Natjecanju za mlade. Natječaj je otvoren za sve, a prijave na ovo globalno i prestižno natjecanje su besplatne na stranici: www.worldphoto.org/swpa.

Ovim povodom, Svjetska organizacija za fotografiju, osnivač nagrada, objavila je najnoviju selekciju tek pristiglih fotografija za 2019. godinu. Fotografije su djela autora iz čitavog svijeta, i pokrivaju široku lepezu tema u deset kategorija Otvorenog natjecanja, a koje žiri ocjenjuje kao pojedinačnu fotografiju.

Međunarodno priznato Sony World Photography Awards natjecanje jedno je od najvažnijih na globalnom fotografskom kalendaru. Svake godine bira se najbolja suvremena fotografija iz prethodne godine i slavi širok spektar fotografskih žanrova.

Direktor i osnivač Svjetske organizacije za fotografiju Scott Gray izjavio je: „Svake godine Sony World Photography Awards otkriva nove fotografske talente, a već priznatim umjetnicima daje priliku prikazati svoj rad međunarodnoj publici. Radujem se što ću vidjeti nove prijave, kao i odabir našeg uvaženog žirija.“

Yann Salmon-Legagneur generalni marketing menadžer za Sony Europe dodaje: Sony World Photography Awards je platforma koja slavi fotografiju u svoj njenoj različitosti, i ujedno predstavlja nevjerojatne talente iz cijelog svijeta.”

O značaju ove nagrade govore i troje profesionalnih fotografa koji su, zahvaljujući uspjehu na Sony World Photography Awards, stekli globalnu popularnost i prepoznatljivost.

Svjetska medijska izloženost i upoznavanje kolekcionara

Poznati portugalski fotograf Edgar Martins odrastao je u Makau (Kina) i studirao je fotografiju i društvene znanosti na Royal College of Art u Londonu. Predstavljao je Makao u okviru 54. Bijenala u Veneciji, a njegov rad je izlagan širom svijeta i nalazi se u važnim muzejskim zbirkama. On je ostvario uspjeh na Sony World Photography Awards 2009. i 2018. godine. Govoreći o natjecanju, Martins je izjavio: „Reakcija medija je bila odlična, s velikom pokrivenošću u novinama i na televizijama širom svijeta. Osim što je to mom radu pružilo ogromnu svjetsku vidljivost, također je skrenulo pažnju kolekcionara, kustosa, galerija i muzeja na moje fotografije. Kao direktan rezultat sudjelovanja u natjecanju Sony World Photography Awards, nekoliko privatnih i javnih kolekcija je kupilo moje radove.”

Objavljivanje radova

Britanska fotografkinja Amanda Harman predaje fotografiju na Sveučilištu Zapadne Engleske, a njen rad je izlagan i nalazi se u različitim muzejskim kolekcijama širom svijeta. Herman je pobijedila na Sony World Photography Awards 2014 u okviru Profesionalnog natjecanja u kategoriji Still Life, a njena serija „Fluidni pejzaž“ (A Fluid Landscape) je ušla u uži izbor u kategoriji Profesionalni pejzaž za 2018. godinu. Ona je nedavno dobila ugovor za objavljivanje knjige za seriju Drugo mjesto. „Sudjelovanje u Sony World Photography Awards mi je omogućilo sjajne stvari. Osjećam da je to što sam bila na užem popisu za nagradu 2018. godine, i to što sam dobila ugovor za objavljivanje knjige sa serijom fotografija koje sam napravila Sony fotoaparatom koji sam osvojila 2014. godine, na lijep način zatvara krug. Nagrade su mi bez sumnje pomogle u karijeri i ja sam uzbuđena zbog sljedećih koraka”, navodi Harman.

Predstavljanje radova u umjetničkim galerijama

Fotograf godine za 2018. godinu je cijenjena britanska umjetnica Alys Tomlinson. Završila je fotografiju na St Martin's College za umjetnost i dizajn i kombinira uređivačku, dizajnersku i reklamnu fotografiju sa svojim privatnim projektima. „Nagrada za Fotografa godine mi je donijela odlične stvari, uključujući i to da moje radove predstavlja prestižna, suvremena Huckleberry Fine Art galerija. Fantastičan je osjećaj to što mogu vidjeti svoj rad izložen na sajmovima širom svijeta. Po osvajanju nagrade, pronašla sam i izdavača za svoju seriju fotografija, a moju knjigu bi trebala objaviti izdavačka kuća GOST Books u proljeće 2019. godine.”

Rokovi i žiri

Suci za 2019. godinu imaju zadatak nagraditi najbolju suvremenu fotografiju iz protekle godine kroz sljedeća natjecanja:

Otvoreno natjecanje – najbolja pojedinačna fotografija u 10 kategorija. Rok za dostavljanje prijava: 4. siječanj 2019.

Natjecanje za mlade– fotografi uzrasta od 12 do 19 godina, najbolja pojedinačna fotografija. Rok za dostavljanje prijava: 4. siječanj 2019.

Nacionalne nagrade – najbolja pojedinačna fotografija koju je napravio lokalni fotograf iz više od 60 zemalja. Rok za dostavljanje prijava: 4. siječanj 2019.

Profesionalno natjecanje – najbolja serija radova od 10 fotografija. Rok za dostavljanje prijava: 11. siječanj 2019.

Kompletnu listu natjecatelja i kategorija možete pogledati na sljedećem linku:https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards.

Predsjednik žirija je Mike Trow urednik, fotograf, producent (Profesionalno natjecanje) i Rebecca McClelland, direktorica fotografije i šefica umjetničke produkcije za Saatchi Saatchi & Prodigious (Otvoreno natjecanje, Natjecanje za mlade i Nacionalne nagrade).

Kompletne biografije članova žirija možete pogledati na: www.worldphoto.org/2019-judges.

Nagrade i izložba

Nagrada za Fotografa godine iznosi 25.000 američkih dolara, dok će sveukupni pobjednik Otvorene kategorije osvojiti 5.000 američkih dolara. Pobjednike u svim kategorijama očekuje Sony oprema za digitalno snimanje, a pobjednici Profesionalne kategorije prisustvovat će Sony World Photography Awards večeri u Londonu u srijedu, 17. travnja 2019 godine.

Prvoplasirane i fotografije iz užeg izbora bit će predstavljene na izložbi od 18. travnja do 6. svibnja 2019. godine, u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu, a izložba će uključiti i dobitnike nagrade za Izuzetni doprinos fotografiji, koje će biti objavljene u ožujku 2019. Prethodni dobitnici su Candida Höfer (2018), Martin Parr (2018), RongRong & Inri (2016), Elliott Erwitt (2015) i Mary Ellen Mark (2014).

Nadolazeći važni datumi:

05. veljače 2019. – Uži izbor kandidata za Otvoreno natjecanje i Natjecanje za mlade

26. veljače 2019. – Proglašenje pobjednika u kategorijama Otvoreno natjecanje i Nacionalna nagrada

Ožujak, 2019. – Dodjela nagrade za izuzetan doprinos fotografiji

02. travanj 2019. – Uži izbor kandidata u Profesionalnoj i Studentskoj kategoriji

17. travanj 2019. – Fotograf godine, pobjednici u Profesionalnoj kategoriji i pobjednici u Otvorenom, Studentskom i Natjecanju za mlade. 

Sony je vodeći svjetski proizvođač u području audio, video, gaming, komunikacijske, informacijske i tehnologije snimanja, kako za potrošačko, tako i za profesionalno tržište. Svojim poslovanjem u glazbi, filmovima, kompjutorskim igrama i na Internetu, Sony ima jedinstvenu poziciju koja mu omogućuje da bude lider na svjetskom tržištu elektronike i zabave. U fiskalnoj godini do 31. ožujka 2017. godine, tvrtka Sony je uspjela ostvariti konsolidirani godišnji promet od približno 76 milijarde dolara. Sony globalna web stranica: http://www.sony.net/

Priložene datoteke

Dokument u Wordu

Komentari (0)

Dodaj komentar

Komentiraj

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.